Schengen

2022.10.20. 19:18

A miniszterelnök a holland parlament állásfoglalásáról: egyáltalán nem aggasztó

Nicolae Ciucă miniszterelnök csütörtökön kijelentette, "egyáltalán nem aggasztó" a hágai parlament által elfogadott határozat, miszerint Hollandiának nem kellene megszavaznia Románia és Bulgária schengeni csatlakozását.

Forrás: EPA/NICOLAS BOUVY

Agerpres

A Dolj megyei látogatáson tartózkodó kormányfő hangsúlyozta, Románia mindent megtett a csatlakozás technikai feltételeinek teljesítése érdekében, és ezt az erre kijelölt szakértői bizottság ellenőrzésének eredménye is igazolta.

Ciucă kifejtette, a román hatóságok felajánlották Hollandiának a helyszíni tájékozódás lehetőségét, hogy meggyőződjenek, az ország készen áll a schengeni csatlakozásra. "Jöjjenek el és ellenőrizzék azokat a területeket, amelyek kapcsán úgy gondolják, hogy problémák vannak. Készen állunk egy ilyen kétoldalú együttműködésre" - magyarázta.

A holland parlament csütörtökön olyan állásfoglalást fogadott el, amely szerint Hollandiának nem kellene megszavaznia Románia és Bulgária schengeni csatlakozását – tájékoztatta az AGERPRES hírügynökséget Sophia in'T Veld, a Renew képviselőcsoport koordinátora az Európai Parlament állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottságában (LIBE).

Az Európai Parlament kedden elfogadta a Románia és Bulgária haladéktalan schengeni csatlakozását támogató, nem kötelező jogi erejű határozatát. E szerint az EU Tanácsának 2022 végéig meg kell tennie minden szükséges lépést azért, hogy elfogadja Románia és Bulgária felvételét a szabad mozgást biztosító schengeni térségbe. A schengeni térség bővítéséhez az EU Tanácsának egyöntetű döntésére van szükség. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában