Védelmi minisztérium

2022.10.06. 08:46

A MiG 21-LanceR repülőgépeket nem az üzemanyag minősége miatt tartották a földön

Agerpres

A védelmi minisztérium közleményt adott ki az AGERPRES megkeresésére, amelyben azt írja, hogy a MiG 21-LanceR repülőgépek 2018 és 2021 között nem a használt üzemanyag okozta károsodások miatt vesztegeltek a földön.
A szaktárcát azt követően reagáltatta a hírügynökség, hogy a Ploieşti megyei szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) kivizsgálást indított két üzletember ellen, miután a jelek arra utalnak, hogy a védelmi minisztérium egyes repülői nem megfelelő minőségű üzemanyag miatt rongálódtak meg.
A védelmi minisztérium közleménye szerint 2018 és 2021 között a MiG 21-LanceR flotta képes volt küldetéseinek teljes körű ellátására, beleértve a légi járőrszolgálatokat is. 'Az említett periódusban nem voltak olyan időszakok, amikor a MiG 21-LanceR repülőgépflottát a felhasznált üzemanyag minősége miatt előállt technikai okokból tartották a földön' - fogalmaz a szaktárca, hozzátéve, hogy a Jet Fly Hub céggel nyílt közbeszerzési eljárás révén, a vonatkozó törvények betartásával kötöttek szerződést.
A közlemény arról is beszámol, hogy 2018. december 14-én minőségi kivetnivalókat találtak a leszállított üzemanyagban, ezért a szállítót értesítették, hogy az árut nem veszik át. A szállítás ismét beindult, amikor a cég a szerződés műszaki előírásainak megfelelő üzemanyagot biztosított.
A keretmegállapodást a minisztérium 2021. július 31-én, az eredeti határidő lejárta előtt egyoldalúan felmondta, mivel a cég többször késett az áru leszállításával.
Az említett időszakban a MiG 21-LanceR gépeken az üzemanyag-ellátó berendezések szennyeződésektől való megtisztítása, illetve rutinszerű javítási munkák céljából végeztek beavatkozásokat. 'Jelenleg egyik esetben sem jelenthető ki, hogy ok-okozati összefüggés áll fenn a cég által szállított üzemanyag minősége és a bejelentett hibák előfordulása között' - írja a védelmi minisztérium.
A Ploieşti megyei szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) kivizsgálást indított két üzletember ellen, miután bizonyítékokat gyűjtött arra utalnak, hogy a védelmi minisztérium egyes repülői nem megfelelő minőségű üzemanyag miatt rongálódtak meg. Az üzemanyagot a két üzletember, Cristian Berendel és Dan Florin Berendel cége szállította. A két üzletember ellen szervezett bűnözői csoport létrehozása, csalás, okirat-hamisítás, illetve ugyanezen cselekmények elkövetésére való felbujtás gyanúja miatt indult eljárás.
A nyomozati anyag szerint a tanúvallomások arra utalnak, hogy a rossz minőségű üzemanyag miatt megrongálódott és javításra szorult több katonai repülőgép. Mivel a védelmi és stratégiai szerepet ellátó repülőgépek kénytelenek voltak a javítóműhelyben vesztegelni, és figyelembe véve azt is, hogy Románia NATO-tagállam, az ügyészek szerint a csalás a nemzetbiztonság rovására történt, a tettek pedig kimerítik a rombolás bűncselekményét.
A Cristian Berendel és Dan Florin Berendel érdekeltségébe tartozó cég 2018 februárjában kötött 4 évre szóló szerződést a védelmi minisztériummal kétfajta kerozin - Jet Al és Jet Al Premium - szállítására. A keretmegállapodás időtartama 2018. március elseje és 2021. december 31-e között volt.
A szerződés leszögezte, hogy a kerozinnak bizonyos minőségi kritériumoknak kell megfelelnie - nem lehet 6 hónapnál régebbi gyártású, és kötelezően tartalmaznia kell két adalékanyagot, antioxidánst és antisztatikus adalékanyagot.
A cég az első adagot a vállalásainak megfelelően szállította, hogy megnyerje ügyfele bizalmát. Amikor azonban az első szállítmány kerozin fogytán volt, egy másik, 2017 októbere óta a konstancai kikötőben horgonyzó tankhajóból kezdték el fuvarozni az üzemanyagot, anélkül, hogy erről értesítették volna a szaktárcát- állítja az ügyészség.
A tanúvallomások szerint 2018 után kezdődött a katonai repülőgépek sorozatos meghibásodása. Az egyik probléma a kenésben észlelt hiányosság, ami a fémelemekből származó fémforgácsok érintkezéséhez vezetett. Az ügyészek megjegyzik, hogy 2019 után, amikor az importált kerozin szállítását leállították, és hazai beszállítótól származó üzemanyaggal helyettesítették, a problémák megszűntek.
Hozzáteszik, a cég könnyedén becsaphatta ügyfelét, vagyis a védelmi minisztériumot, mert senki nem ellenőrizte az üzemanyag megfelelő minőségéhez elengedhetetlen adalékanyagok meglétét a kerozinban.
A nyomozó hatóság becslése szerint az okozott kár 32.553.147,19 lej.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában