Románia

2022.09.29. 16:58

Mintegy ezer vidéki lakos részesül ingyenes rákszűrésben szeptember 24. és november 20. között

Agerpres

Mintegy ezer vidéki lakos részesül ingyenes rákszűrésben a szeptember 24. és november 20. közötti hétvégéken a romániai rákbetegek egyesületeinek szövetsége (FABC) által szervezett "Nem tettünk eleget" elnevezésű karaván keretében.

A FABC csütörtöki közleménye értelmében a vizsgálatok célja az onkológiai betegségek szűrése. Ezek magukban foglalnak vér- és vizeletvizsgálatokat, emlőultrahang-vizsgálatot, urológiai konzultációt ultrahanggal, prosztata PSA-tesztet, bőrgyógyászati vizsgálatot a bőrbetegségek szűrésére, a vérnyomás, vércukorszint, testsúly, testmagasság mérését. Felmérik továbbá a tüdőrák, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát minden személy esetében.

A szűrővizsgálatok elvégzésében szakorvosok, rezidensorvosok, ápolók, orvostanhallgatók és az egészségügyi posztliceális iskolák diákjai vesznek részt.

A karaván már kilencedik alkalommal indul útnak, idén Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Giurgiu és Ilfov megye falvait keresi fel.

Újdonságot jelent ebben az évben, hogy a falvakban két-két alkalommal száll ki a karaván. Az első hétvégén összegyűjtik a vér- és vizeletmintákat, a második alkalommal, az eredmények birtokában, a szakorvosok is kiszállnak részletesebb vizsgálatokat végezni - jelentették be a szervezők.

A szűrővizsgálatok mellett tájékoztató előadásokat is tartanak a karaván tagjai a megelőzés fontosságáról.

A rákgyanús pácienseket további ingyenes vizsgálatokra küldik, és a folyamat során végig támogatják őket - mutatnak rá a kampány szervezői.

A kampány kezdete óta már 35 megye vidéki településein járt a karaván, és több mint 8500 személy részesült az ingyenes szűrővizsgálatokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában