Románia

2022.09.08. 09:04

Még néhány napig igényelhető a tanszertámogatás

Az 500 lejes támogatás tanszerekre és ruházatra költhető támogatás szeptember 10-ig igényelhető – áll az RMDSZ közleményében.

Illusztráció

Forrás: RMDSZ

BN-összeállítás

A kormány ebben az évben is egy 500 lejes egyszeri juttatással támogatja a nehéz helyzetben lévő családokat. A juttatást, amelyből a gyerekek tanszerei, ruházati cikkei vásárolhatók meg, szeptember 10-ig kell igényelnie az egyik szülőnek. Az igényléshez mindössze a 2022. júliusi jövedelembizonylatot kell csatolni, és ezt azoknak is be kell nyújtaniuk, akiknek a gyereke már tavaly is részesült a támogatásban. Az európai beruházások minisztériuma adatai szerint idén mintegy 300 ezer gyerek lehet jogosult az 500 lejes segélyre. Hegedüs Csilla RMDSZ-es államtitkár a támogatás kapcsán elmondta: „az elmúlt pár év nagyon megviselte a családokat, egy ilyen időszakban pedig rendkívül fontos figyelni a kirekesztett közösségekre is. A kormány a támogatással azokat a családokat célozza, ahol a szülők kis jövedelem mellett szeretnék a gyerekeiket iskolába járatni, nekik segít a felzárkózásban.”

Az iskola előtti oktatás-nevelésben részt vevő kicsik abban az esetben jogosultak rá, ha a családban az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a minimálisan garantált összeg (149 lej) kétszeresét, tehát 298 lejt. Az általános iskolába (0–8. osztályba) járó kisdiákok szintén jogosultak az összegre abban az esetben, ha a családban az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a bruttó minimálbér (2550 lej) felét, azaz 1275 lejt. Az oktatásban részt vevő minden gyerek megkaphatja a támogatást, amennyiben megfelel a már említett kritériumoknak.

Minden támogatás fontos. Sok család minden nap megküzd azért, hogy valami kerüljön az asztalra, új cipőre vagy iskolatáskára már alig jut. Ez a támogatás abban segít, hogy megoldódjon ez a probléma. Van egy lista, amelyben megtalálhatók a programban részt vevő szolgáltatási egységek, tehát készpénzre nem váltható be a kártyán levő összeg. Az 500 lejes támogatást tanszerek, ruházati cikkek vásárlására lehet felhasználni. Az egyszeri juttatást először az elmúlt tanévben biztosította a bukaresti tárca; idén is elektronikus kártya segítségével lesz felhasználható. Az összeget szeptember folyamán kapják meg azok a diákok, akik már rendelkeznek kártyával. Az új jogosultak október folyamán jutnak hozzá az eszközhöz, a pénz ezek után kerül rá. A kérelmeket a tanuló életkorától függően vagy az önkormányzatokhoz (óvodások esetében) vagy annak az oktatási egységnek a titkárságára kell benyújtani, ahová a tanuló beiratkozott – zárul a közlemény.

  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában