Vízummentesség

2022.09.24. 18:11

Iohannis: Románia egyelőre nem felel meg a vízummentességi programba való belépés technikai feltételeinek

Forrás: presidency.ro

Agerpres

Klaus Iohannis államelnök pénteken kijelentette, Románia még nem felel meg a vízummentességi programba (Visa Waiver) való belépés technikai feltételeinek, és hangsúlyozta, hogy tudatosító kampányra és jobb tájékoztatásra van szükség azok számára, akik vízumot szeretnének kérni az Egyesült Államokba.

"Románia egyelőre nem teljesíti a technikai kritériumokat (a Visa Waiver programba való felvételhez - szerk. megj.), de ahhoz, hogy azokat teljesítse, tudatosító kampányra és jobb tájékoztatásra van szükség azok számára, akik vízumot szeretnének kérni az Egyesült Államokba. Úgy gondolom, hogy ha mindannyian erőfeszítéseket teszünk, végül sikerrel járunk" - jelentette ki az Egyesült Államokban tartózkodó államfő.

Románia amerikai nagykövete, Andrei Muraru csütörtökön felidézte, hogy annak idején az Amerikai Egyesült Államokban élő románok az amerikai kongresszusnak küldött levelek ezreivel támogatták Románia NATO-csatlakozását; a diplomata szerint hasonló akció a vízummentességi program esetében is működhet.

Andrei Muraru úgy vélekedett, a vízummentességi program ügyében ismét össze kellene fogniuk az Amerikai Egyesült Államokban élő románoknak, amint azt a 90-es évek végén, 2000-es évek elején is tették, amikor több mint 160.000 levelet küldtek az amerikai kongresszusnak Románia NATO-csatlakozása érdekében. "Azt hiszem, ez most is működhet, az új technológiákkal persze, mert ma már senki nem küld levelet, hanem e-maileket küld, de azt hiszem, meg tudjuk valósítani" - tette hozzá a nagykövet abból az alkalomból, hogy Klaus Iohannis államfő az USA nyugati partján élő románokkal találkozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában