Nincs ok pánikra

2022.09.24. 11:36

Iohannis: NATO-tagként Románia fel van készülve bármely forgatókönyvre

Klaus Iohannis államelnök pénteken kijelentette, hogy Oroszország ''új narratívája'', amely ''többé-kevésbé közvetlenül nukleáris háborúval fenyegeti Európát, elfogadhatatlan'', és ez ellen a legnagyobb határozottsággal küzdeni kell.

Agerpres
Az államfő hangsúlyozta ugyanakkor, hogy NATO-tagként Románia fel van készülve bármilyen forgatókönyvre, de a romániai lakosságnak nem kell pánikba esnie. "Az Ukrajnát megtámadó Oroszországon kívül senki nem akar háborút. Oroszország új narratívája, amely többé-kevésbé közvetlenül nukleáris háborúval fenyegeti Európát, egész egyszerűen elfogadhatatlan, és a legnagyobb határozottsággal kell ellene küzdeni. A népszavazások is, amelyeket ezekben a napokban tartanak Ukrajna Oroszország által megszállt területein, teljesen elfogadhatatlanok, és úgy gondolom, hogy gyakorlatilag senki sem fogja elismerni őket. Azonban nem kezelhetjük félvállról ezeket a fenyegetéseket. A NATO tagjaként Románia fel van készülve bármilyen forgatókönyvre, bár nem szeretnénk ezek bekövetkeztét. Mi azt akarjuk, hogy Oroszország kivonuljon Ukrajnából és béketárgyalásokat folytasson, ennek megvalósításához pedig szerintem mindenkinek hozzá kell járulnia" – fejtette ki Iohannis. Hozzátette azonban, hogy a román lakosságnak nem kell pánikba esnie, Romániának nem áll szándékában háborúba lépni Oroszországgal. "De mindkét oldalnak akarnia kell a visszavonulást, nem mondhatjuk, hogy békét akarunk, a másik oldal pedig háborúval fenyeget minket" - mutatott rá.

"A helyzet nagyon feszült, és nekünk, akiknek az összes NATO-szövetséges közül a leghosszabb határvonalunk van Ukrajnával, különleges a helyzetünk, de eltökéltek vagyunk, hogy bármilyen forgatókönyvvel szembenézzünk" - szögezte le az államelnök.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerda reggel a tartalékosok részleges mozgósítását jelentette be. Azzal fenyegetőzött ugyanakkor, hogy Oroszország kész "minden védelmi eszközét" bevetni a saját védelme érdekében. Kedden és szerdán Klaus Iohannis elnök vezette Románia küldöttségét az ENSZ Közgyűlésének New Yorkban tartott 77. ülésszakán. Iohannis csütörtökön és pénteken San Franciscóban tartózkodott, ahol az USA nyugati partján élő román közösség képviselőivel találkozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában