Veszélyben

2022.09.23. 21:39

Egyre több tó szárad ki a Duna-deltában a hosszan tartó aszály következtében

Agerpres

A Duna-delta Bioszféra Rezervátum hat tava teljesen kiszáradt, további 18 tó vízszintje pedig legalább 50 százalékkal csökkent az elmúlt időszakban az aszály, a Duna vízhozamának csökkenése vagy a kotrási munkálatok miatt, emiatt egyre több halászati vállalkozás szeretné áttenni tevékenységét a Fekete-tengerre vagy a Dunára.
Viorica Bîscă, a rezervátum ügyvezető igazgatója az AGERPRES-nek nyilatkozva elmondta, hogy az elmúlt egy hónapban még fokozottabban érezhető az aszály hatása a tavakra.
'A helyzet egyre súlyosabb. Míg egy hónappal ezelőtt a vízszint 40-60 centiméteres volt bizonyos helyeken, most vannak olyan tavak, amelyek teljesen kiszáradtak. Sărături Murighiol vidékén a tavakban már több mint egy hónappal ezelőtt sem volt víz, de most teljesen kiszáradt a Purcelu, Morunu, Babinţi tó is' - mondta Viorica Bîscă.
Közlése szerint a csatornák esetében még súlyosabb a helyzet, néhányukon már száraz lábbal lehet átkelni, ez pedig nem jelent jót a biodiverzitás számára. A vízhiány automatikusan veszélyezteti a fajok és élőhelyek helyzetét - tette hozzá.
Beszámolt arról is, hogy sok helyen elpusztult a halállomány, máshol a vízszint apadása miatt a halászok kénytelenek voltak változtatni a halászati módszereken, vagy halászhelyet váltottak.
'Vannak olyan területek, ahol bizonyos eszközökkel már nem lehet halászni. Még a rákfogó csapdák használata is problémássá vált, különösen azokon a területeken, ahol a vízszint nem haladja meg a 10-20 centimétert' - magyarázta a rezervátum igazgatója.
Emiatt a legtöbb halász át szeretné tenni tevékenységét a Dunára vagy a Fekete-tengerre. Ez pedig azt feltételezi, hogy újra kell számolni az idei halászati kvótákat - tette hozzá.
Bîscă azt is elmondta, hogy a rezervátum csatornáiban jelenleg zajló kotrási munkálatok csak részmegoldást jelentenek, valószínűleg csak bizonyos területeken sikerül egyensúlyba hozni a vízszintet. Ameddig a Duna vízhozama nem nő meg jelentősen, nehezen elképzelhető, hogy a delta csatornáiban és tavaiban belátható időn belül mindenhol megemelkedik a vízszint - szögezte le.
Az intézmény adatai szerint a Toplolca és Trofilca tó is teljes mértékben kiszáradt, a Tulcea város szélén levő Câşla tó pedig 90 százalékban. A rezervártum tavai közül 24-ben a vízszint legalább 50 százalékkal csökkent, további 5 tó szintje pedig legalább 25 százalékkal esett vissza.
Az igazgatóság 2020 novembere óta három projektet indított el, amelyek célja mintegy 150 kilométernyi csatorna megtisztítása a rezervátum területén. A projekteket a Nagy Infrastruktúra Operatív Programon (POIM) keresztül finanszírozzák, kifutási idejük 2023 vége.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!