Megoldáskeresés

2022.09.06. 14:52

Ciucă: Románia részt akar vállalni az Ukrajna újjáépítését szolgáló párbeszédben

Fotó: gov.ro

Agerpres

Románia részt akar vállalni az Ukrajna újjáépítését szolgáló párbeszédben és megoldáskeresésben - jelentette ki Nicolae Ciucă miniszterelnök kedden, a romániai diplomácia éves közgyűlésén. Ciucă azt mondta, Románia aktívan óhajt részt venni Ukrajna újjáépítésének előkészítésében. "Az, ahogyan az ukrajnai háború áldozatainak segítünk, emberségünk és felelősségünk fokmérője" - fogalmazott, emlékeztetve hallgatóságát, hogy már 2,1 millió ukrajnai menekült részesült a román állam segítségében. A miniszterelnök beszélt arról is, hogy az Ukrajna által exportált gabona 60 százalékát Románia területén keresztül szállították, vagy a Románia által nyújtott könnyítés révén valósulhatott meg.

Ciucă kifejtette, az orosz agresszió mindannyiunkat figyelmeztet az Európai Unió és az euroatlanti partnerség alapját képező vezérelvek fontosságára, és arra is, hogy ezen vezérelvek populista diskurzusokban történő befeketítése alapjaiban veszélyezteti a jogállamiságon és szabadságjogokon alapuló társadalmakat. Ezért Romániának még szorosabbra kell fűznie kapcsolatait azokkal a partnereivel, akik azonos értékeket vallanak magukénak, fel kell pezsdítenie a demokráciák közösségét nemcsak Európában, hanem Ázsiában, Afrikában és Latin-Amerikában is. "Nem engedhetjük meg, hogy az erő törvénye lépjen a szabályokon és jogállamiságon alapuló nemzetközi rend helyébe" - szögezte le a kormányfő. Nicolae Ciucă ismét hangsúlyozta, hogy Románia szilárdan támogatja a Moldovai Köztársaság, Ukrajna, Grúzia és a Nyugat-Balkán országainak uniós csatlakozását. A külügyminisztérium kedd és csütörtök között tartja a romániai diplomácia éves közgyűlését, amelynek központi témája Románia diplomáciai válasza a geostratégiai változásokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában