Románia

2022.09.02. 16:42

Az energiaügyi miniszter Brüsszelben is ismerteti az energiapiacot szabályozó új kormányrendeletet

Forrás: gov.ro

Agerpres

Az energiapiacot szabályozó új sürgősségi kormányrendeletet az Európai Bizottság (EB) által jóváhagyott modellek alapján dolgozták ki - szögezte le pénteken Virgil Popescu. Az energiaügyi miniszter szeptember 9-én a brüsszeli illetékesekkel is ismerteti a jogszabállyal kapcsolatos döntéseket.

Egy Facebook-bejegyzésben a tárcavezető rámutatott, az energiapiacot szabályozó 27-es sürgősségi rendelet csütörtökön elfogadott módosított változatát az EB által már jóváhagyott modellek ihlették. Ugyanakkor belefoglalták a jogszabályba az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) javaslatait is.

"Nem hiszem, hogy a rendelet sértené bármely európai irányelvet. Egyébként nem mi találtuk ki ezt az adózási modellt, a görög mintából inspirálódtunk, amelyről az EB-t már tájékoztatták" - magyarázta Popescu. Hozzátette, a rendeletbe foglalt eljárásokra azért volt szükség, mert megzavarták az energiapiacot az egymást követő energiaügyletek. Az ANRE most rendelkezik az árspekulációk elleni küzdelem eszközeivel, éves forgalmuk 5 százalékának megfelelő összeggel bírságolhatja meg az egymást követő energiaügyleteket lebonyolító cégeket - nyomatékosította.

A tárcavezető szeptember 9-én Brüsszelben is ismertetni fogja a kormánynak a sürgősségi rendelettel kapcsolatos döntéseit.

A kormány csütörtökön fogadta el az energiapiacot szabályozó új sürgősségi rendeletet, amely előírja az energiaárakat korlátozó és kompenzáló intézkedések meghosszabbítását 2023. augusztus 31-éig. Emellett a jogszabály szigorúan bünteti az egymást követő energiaügyleteket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában