Politika

2022.08.16. 18:49

Politikusokat hívott vissza a Nemzeti Liberális Párt Szatmár megyei szervezete

Visszavonja vezető politikusait a Szatmár megyei és szatmárnémeti önkormányzatból a Nemzeti Liberális Párt.

Adrian Cozma

Forrás: presasm.ro

MTI/Agerpres

A romániai Nemzeti Liberális Párt (PNL) Szatmár megyei szervezete visszavonta vezető beosztású politikusait a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által vezetett Szatmár megyei és szatmárnémeti önkormányzatból. A PNL Szatmár megyei szervezete elnökének, Adrian Cozmának keddi sajtótájékoztatójáról az Agerpres hírügynökség számolt be. Az elnök az RMDSZ-hegemóniájával és az őszinte partneri viszony hiányával magyarázta a megyei szervezet vezető testülete által egyhangúan meghozott döntést. Adrian Cozma totalitárius kisiklásokkal vádolta az RMDSZ helyi vezetőit, és azt is nehezményezte, hogy a szövetséget Bukarestből és Budapestről is irányítják. Kifogásolta, hogy a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatalban a magyar nyelv ismeretéhez kötik egyes állások betöltését, és hogy a megyei tanács megbízásából rossz minőségű útfelújítási munkákat végeztek.
A PNL eddig mind Szatmár megyében, mind a megyeszékhelyen helyi koalíciót alkotott az RMDSZ-szel. A párt adta Szatmárnémeti két alpolgármesterét és a Szatmár megyei önkormányzat két alelnökét. „Alelnökökkel és alpolgármesterekkel, vagy azok nélkül, a PNL hozzáteszi a maga részét a város és a megye számára valóban fontos célok megvalósításához. A mi választóink nem eladók. (…) Mi nem kereskedünk azoknak a szavazataival, akik bennünk bíztak” – idézte az Agerpres a PNL megyei elnökét. A politikus azt is hangsúlyozta, hogy a döntés nem irányul a magyarok ellen, csupán az RMDSZ-szel van vitájuk.
Pataki Csaba, az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének elnöke, aki egyben a megyei önkormányzat elnöki tisztségét is betölti, a Digi24 hírtelevíziónak nyilatkozva sajnálatosnak tartotta a PNL döntését. Úgy vélte: Adrian Cozma személyes érdeke és a Kereskényi Gábor polgármesterrel fennálló személyes konfliktusa vezetett a koalíció felbomlásához. Hozzátette: a megyei önkormányzat értékeli a PNL tisztségviselői által elvégzett munkát, és ezentúl is kész együttműködni minden liberális polgármesterrel.
A PNL szatmárnémeti szervezete múlt héten megvonta a bizalmat Adelin Ghiarfas liberális alpolgármestertől arra hivatkozva, hogy az RMDSZ-t szolgálja. Az alpolgármester Facebook-üzenetében válaszolt a vádakra. Kijelentette: „az volt a bűne” párttársai szemében, hogy a közösség érdekeit tartotta szem előtt, és nem a két év múlva esedékes polgármester-választásra koncentrált. A bizalom megvonását a párt megyei szervezetének kellett megerősítenie.

 

Stroe: A PNL Szatmár megyei szervezete „egyéni döntést” hozott

Nem befolyásolja a kormánykoalíció működését a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Szatmár megyei szervezetének döntése, miszerint az RMDSZ-szel való nézeteltérések miatt a liberális tisztségviselők kilépnek a Szatmár Megyei Tanács és a szatmárnémeti polgármesteri hivatal vezetőségéből – jelentette ki kedden a liberálisok szóvivője. Ionuţ Stroe az Agerpresnek nyilatkozva elmondta, a PNL Szatmár megyei szervezete „egyéni döntést” hozott. Hozzátette, sem a kialakult helyzetről, sem az ennek nyomán született döntésről nem tájékoztatták a párt központi vezetőségét, amely egyébként sem szól bele a helyi vagy megyei szintű politikába. „A központi koalíció működését semmilyen módon nem befolyásolja ez a helyzet” – szögezte le Stroe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában