Radioaktivitás

2022.08.08. 19:08

CNCAN: az országos mérések szerint normális szinten van a radioaktivitás

Az országban végzett mérések szerint nem emelkedett a radioaktivitás szintje Romániában - jelentette be hétfőn a Nukleáris Tevékenységeket Ellenőrző Országos Bizottság (CNCAN) az ukrajnai zaporizssjai atomerőművel kapcsolatban nyilvánosságra került információkat követően.

Agerpres

A CNCAN folyamatosan nyomon követi a radioaktivitási szintet - olvasható az AGERPRES-nek elküldött közleményben. Arra is rámutatnak, hogy Ukrajna területén a környezeti radioaktivitás-ellenőrzési rendszer normálisan működik, és nem jelzi a normál értékek túllépését.

Romániában a sugárzási szinteket folyamatosan ellenőrzi az Országos Környezetvédelmi Ügynökség az Országos Környezeti Sugárvédelmi Ellenőrző Rendszeren (RNSRM) keresztül. A szakemberek a nap 24 órájában ellenőrzik az adatokat, és továbbítják azokat a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnek, hogy a nemzeti és nemzetközi döntéshozók és a lakosság azonnali tájékoztatást kapjon.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár hétfőn arra szólított fel, hogy biztosítani kell a nemzetközi ellenőrök hozzáférését a zaporizssjai atomerőműhöz, miután Ukrajna és Oroszország azzal vádolta meg kölcsönösen egymást, hogy a hétvégén Európa legnagyobb atomerőművét bombázták - tájékoztatott a Reuters és a France Presse.

"Bármiféle atomerőmű elleni támadás öngyilkos dolog" - mondta Gutteres Japánban egy sajtókonferencián, ahol szombaton részt vett az első atombomba ledobásának 77. évfordulója alkalmából Hirosimában rendezett emlékülésen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában