Románia

2022.08.29. 14:20

A következő tanévtől nem számítják be a felvételijegybe az 5-8. osztály tanulmányi átlagát

Illusztráció

Agerpres

A 2022/2023-as tanévtől nem fog beleszámítani a felvételijegybe az 5-8. osztály tanulmányi átlaga - erről állapodtak meg a társadalmi párbeszéd bizottság hétfői ülésén az oktatási minisztérium és a társadalmi partnerek képviselői.

A döntés értelmében a következő tanévtől az 5-8. osztály tanulmányi átlaga nem fog beleszámítani a nyolcadik osztályt végzett tanulók felvételijegyébe, kizárólag az országos képességfelmérő vizsgán kapott osztályzat alapján rangsorolják majd őket.

Tekintettel arra, hogy a 2021/2022-es tanévben nem kellett megszakítani az oktatást, és bízva abban, hogy a 2022/2023-as tanévben sem lesznek kényszerszünetek, a társadalmi partnerekkel abban állapodtak meg, hogy visszatérnek a világjárvány előtti vizsgarendhez mind a nyolcadik osztályosok, mind az érettségizők esetében - tájékoztatott egy hétfői Facebook-bejegyzésben Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter.

Azt is közölte, a szeptemberben kezdődő iskolai év lesz az első, amelyben az ötödikesek már a tanév elejétől kaphatnak szociális és tanulmányi ösztöndíjat. A jogosultsági feltételek között szerepel a legtöbb 20 hiányzás, a tanulmányi ösztöndíj esetében pedig a negyedik osztály végi nagyon jó minősítés.

A tárcavezető emlékeztetett, hogy az iskolások ösztöndíjára szánt 1,032 milliárd lejes keretet a legutóbbi költségvetés-kiigazításkor kiegészítették 300 millió lejjel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában