Románia

2022.07.26. 15:36

Rafila szerint oltóközpontokat fognak nyitni az egészségügyi intézményekben

Forrás: gov.ro

Agerpres

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter azt javasolta a lakosságnak, hogy a Covid-19 járvány terjedésének korlátozása érdekében az emberek viseljenek védőmaszkot a zsúfolt zárt helyiségekben és a tömegközlekedési járműveken, azonban úgy véli, hogy ennek az intézkedésnek a kötelezővé tétele nem fogja meghozni a várt eredményeket.

Kedden tartott sajtótájékoztatóján a miniszter emlékeztetett, hogy az általa vezetett tárcának nem áll módjában bevezetni a védőmaszk kötelező használatát. Rámutatott azonban, hogy azt tapasztalta, egyes emberek elkezdték ismét használni a védőmaszkot, mert megértették, hogy ezzel önmagukat és embertársaikat is védik.

"Bizonyos fokú szolidaritásra és felelősségérzetre van szükség a lakosság részéről. A kötelező maszkviselés bevezetése egy nagyon egyszerű okból nem működhet - a védőmaszk, ha helytelenül viselik, haszontalan. Nem az a fontos, hogy viseljük a maszkot, hanem az, hogy ezt helyesen tegyük. Nehéz ötméterenként ellenőrző pontokat felállítani, hogy valaki ellenőrizze ezeket a dolgokat" - magyarázta Rafila.

Az elmúlt 24 órában 12.353 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, 7398-cal többet, mint egy nappal korábban. Az elkövetkező időszakban az egészségügyi intézményekben oltóközpontokat nyitnak az őszi immunizálási kampányra való felkészülés jegyében, amikor a SARS-CoV-2 omikron törzsének új változataihoz igazított szérum várható - jelentette be az egészségügyi miniszter.

"Az elkövetkező időszakban előkészítjük a szükséges jogszabályokat ahhoz, hogy az egészségügyi intézményekben oltóközpontokat nyissunk. Nem a korábbi oltóközpontokról van tehát szó. Szeretnénk előkészíteni az őszi oltási kampányt, mert bár most kevés érdeklődés mutatkozik a vakcina felvétele iránt, tekintettel a jelenlegi oltószer sajátosságaira, ősszel, amikor az adaptált vakcina adagjai elérhetővé válnak, szeretnénk, ha minél több állampolgár be tudná oltatni magát. És ennek folyamatát meg kell könnyíteni" - fejtette ki sajtótájékoztatóján a tárcavezető. Rafila ugyanakkor arra bátorította a háziorvosokat, hogy vegyenek részt a koronavírus elleni oltási kampányban. 

Az egészségügyi miniszter szerint a jövő héten valószínűleg már 70 ezer új koronavírusos megbetegedést fognak regisztrálni, tehát augusztus első napjaiban napi 10 ezerre emelkedhet az új esetek száma. A július 18-24. közötti héten 44 ezer új esetet regisztráltak, és a becslések szerint ez jövő héten 70 ezerre emelkedhet - fejtette ki Rafila. Emlékeztetett, hogy a korábbi becslések augusztus 15-ének környékére vetítették előre a hullámgörbe csúcsát, az azonban szerinte bizonyosnak tűnik most, hogy az elkövetkező hetekben a napi új esetszám átlaga meg fogja haladni a 10 ezret. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nincs bizonyíték arra, hogy az Európában uralkodóvá vált omikron-törzs BA.5 alvariánsa súlyosabb megbetegedéseket okozna, de a kórházi beutalások, és ezzel együtt az intenzív terápiára szorulók számának növekedésére számítani lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában