Optimizmus

2022.07.09. 17:36

Petre Daea szerint a helyzet nem kétségbeejtő az ország szintjén a szárazságot illetően

Romániában a helyzet nem kétségbeejtő a szárazság szempontjából, nincsenek problémák az öntözőrendszerekben és a talajban lévő vízhiány miatt nem lesz jelentős emelkedés az élelmiszerek árában - nyilatkozta szombaton Petre Daea mezőgazdasági miniszter a Digi24-nek.

Illusztráció

Agerpres

"A jelenlegi helyzet nem lesz jelentős hatással az élelmiszerárakra, mert néhány napon belül befejezzük a betakarítást, és a termés biztosítja az ország szükségleteit, és többletet is, amit exportálni fognak" - fogalmazott a miniszter.

Daea nyomatékosította azonban, hogy az elmúlt két évben, 2020-ban és 2021-ben "majdnem" semmit nem tettek az öntözőrendszerek beruházása terén, és rámutatott, az országos helyreállítási tervben (PNRR) biztosított összegek lehívásáig működőképessé kell tenni a rendszert azzal a pénzzel, ami van.

"Az ország szintjén nem kétségbeejtő a helyzet. Nincsenek gondok az öntözőrendszerekben, igyekszünk minél nagyobb területeket öntözni. Azok, akikkel találkoztam, biztosítottak arról, hogy éjjel-nappal dolgozni fognak, hogy minél több állomás működőképes legyen" - mutatott rá az agrárminiszter.

Leszögezte, nem ért egyet a környezetvédelmi miniszterrel a szárazságot illetően. Tánczos Barna ugyanis a napokban kijelentette, hogy a moldvai térségben egyes területeken kritikus talajszárazság van. A mezőgazdasági miniszter szerint még korai lenne megmondani, hogy a szárazság hatással lesz-e a következő mezőgazdasági évre. 

A miniszter pénteken Brăila megyébe, szombaton Galac megyébe látogatott, és a hét végén még több megyébe is látogatást tervez az ország keleti és északkeleti részében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában