Románia

2022.07.05. 12:30

Felmérés: a lakosság 20 százaléka szív- és érrendszeri problémákkal küzd

Illusztráció

Agerpres

A romániai lakosság több mint 52 százaléka válaszolta azt egy közvélemény-kutatás keretében, hogy tudomása szerint nincsenek egészségügyi problémái. A felmérést az INSCOP Research készítette a Thinking Group agytröszt megrendelésére.

A jelenlegi egészségi állapotukra vonatkozó kérdésre a felmérésben részt vevők 52,2 százaléka válaszolta azt, hogy tudomása szerint nincsenek egészségügyi gondjai, 20,6 százalékuk bevallása szerint szív- és érrendszeri, 17,9 százalék reumatológiai problémákkal, 10,7 százalék valamilyen anyagcsere-betegséggel, 6,5 százalék légúti, 2,8 százalék onkológiai, 9,5 százalék egyéb problémákkal küzd.

A 60 éven felüliek az átlagosnál jóval nagyobb arányban számoltak be szív- és érrendszeri problémákról, valamint reumatológiai panaszokról. A legnagyobb arányban a 30 éven aluliak korosztályát képviselők válaszolták azt, hogy nincsenek egészségi problémáik. Az átlagosnál jóval nagyobb arányban vallották ezt a 44 év alattiak, a fehérgallérosok, valamint a magas és nagyon magas jövedelemmel rendelkezők is.

A megkérdezettek 76,1 százalékát kellőképpen vagy nagyon foglalkoztatja az egészségi állapota, 23,8 százalékuk pedig alig vagy egyáltalán nem figyel oda erre. A románok 85,8 százaléka azt állítja, hogy kellőképpen vagy nagyon foglalkoztatja a betegségek vagy bizonyos szövődmények megelőzése, míg 14,1 százalékuk azt mondja, hogy alig vagy egyáltalán nem érdekli ez. Azokat, akiknek a havi jövedelme elegendő a tisztességes megélhetéshez, az átlagosnál lényegesen nagyobb arányban foglalkoztatja a prevenció.

Egészségügyi kérdésekben a legtöbben a családorvostól (70,2 százalék), a kezelőorvosuktól (25,7), az egészségügyi témákkal foglalkozó honlapokról (15,4), az egészségügyi témákról szóló televíziós és rádióműsorokból (14,5), a Facebookról és más közösségi oldalakról (9,9), barátoktól és ismerősöktől (7,4), egészségügyi témákkal foglalkozó folyóiratokból, újságokból (6,6) tájékozódnak.

A megkérdezettek 28,5 százaléka mondta azt, hogy évente egyszer fordul egészségügyi szakemberhez megelőzéssel kapcsolatos vagy egyéb egészségügyi kérdésben, 16,7 százalék évente kétszer, 8,3 százalék évente háromszor, 9,3 százalék évente négyszer, 33,7 százalék pedig évente négynél többször teszi ezt meg.

A közvélemény-kutatás május 23-a és június 14-e között készült, 1500 személy megkérdezésével. A hibahatár plusz/mínusz 2,53 százalék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában