Románia

2022.07.01. 13:01

Energiaügyi miniszter: valamennyi nagyobb benzinkútláncnál olcsóbb az üzemanyag 50 banival

Illusztráció

Forrás: Getty Images

Agerpres

Valamennyi nagyobb romániai benzinkútláncnál olcsóbb az üzemanyag 50 banival - nyilatkozta pénteken az AGERPRES hírügynökségnek Virgil Popescu energiaügyi miniszter. "Szeretnék köszönetet mondani mindegyik vállalatnak, amely máris vállalta, hogy önkéntesen alkalmazza az üzemanyagok literenkénti árának 50 banival történő csökkentéséről szóló sürgősségi rendelet előírásait" - írta egy Facebook-bejegyzésben a miniszter.

Nicolae Ciucă kormányfő a téma kapcsán szintén azt nyilatkozta, hogy az üzemanyagár-csökkenés már péntek reggel észlelhető volt a benzinkutaknál. Facebook-bejegyzésében hozzátette, az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóságnak, az Országos Adóhatóságnak (ANAF) és a Versenytanácsnak "kötelező módon" követnie kell a helyzet alakulását, és azonnal lépniük kell, ha rendellenességeket észlelnek, az árkompenzációról szóló sürgősségi rendelet, illetve a nyerészkedést büntető jogszabály ugyanis megteremti a jogi keretet ehhez.

A kormányfő emlékeztetett, hogy a fuvarozó cégek egy korábban jóváhagyott, összesen 60 millió euró értékű támogatási program keretében további kompenzációban részesülhetnek az üzemanyag vásárlásakor. Ezekkel az intézkedésekkel a kormánynak sikerült elkerülnie az üzemanyaghiányt és a mennyiségi korlátozást - hangsúlyozta a kormányfő. Románia azon európai országok közé tartozik, ahol a legalacsonyabbak az üzemanyagárak, és ennek így is kell maradnia - szögezte le Ciucă.

Péntek reggel az OMV-Petrom közleményben adta hírül, hogy 50 banival csökkentette töltőállomásainál a benzin és a gázolaj literenkénti árát. Mint írták, így egy 50 literes tankolás esetén 25 lejt spórolhat meg a vásárló.

Később a MOL Románia is bejelentette, hogy július 1-je és szeptember 30-a között 50 banival csökkenti kútjainál az üzemanyagok árát. Az üzemanyagok 50 banis árkompenzációjáról szóló sürgősségi rendeletet csütörtökön fogadta el a kormány. A literenkénti 50 banis kompenzációt alkalmazó kereskedőknek megtérít az állam 25 banit. A jogszabály értelmében a benzinkutak totemoszlopain a kedvezményes árat, a kutak kijelzőin viszont a kedvezmény nélküli árat kell feltüntetni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában