Riasztás

2022.07.02. 19:40

Elsőfokú árvízriadó 20 folyó vízgyűjtő medencéjében

Illusztráció

Agerpres

Sárga kódjelzést adott ki az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) az ország 20 folyójának vízgyűjtő medencéjére.

A vasárnap reggel 9 óráig érvényes figyelmeztetés a következő folyókra vonatkozik: Visó, Iza, Szamos, Kraszna, Berettyó, Sebes-Körös, Fekete-Körös, Fehér-Körös, Maros, Béga, Temes, Cserna, Zsil, Olt, Argeş, Ialomiţa, Bodza, Moldova, Beszterce és Tatros.

A szakemberek szerint a jelzett folyók vízgyűjtő medencéiben nagy mennyiségű víz áradhat le a patakokon, lejtőkön és vízfolyásokon, villámárvizek alakulhatnak ki, és a vízállás meghaladhatja az elsőfokú készültségi szintet.

Fokozott a helyi áradások kialakulásának veszélye Beszterce-Naszód, Fehér, Szeben, Hargita, Vâlcea, Neamţ és Bákó megyében.

Figyelmeztetés

Légköri instabilitás várható az ország területének nagy részén vasárnap reggelig - közölte az országos meteorológiai szolgálat (ANM).

Az elsőfokú (sárga kódjelzésű) figyelmeztetés szerint vasárnap reggelig záporokra, zivatarokra van kilátás, felerősödik a szél, és jégeső is előfordulhat. A rövid idő alatt leeső csapadékmennyiség elérheti a 25-35 litert négyzetméterenként.

Az ANM jelen előrejelzése vasárnap reggel 6-ig érvényes, de a meteorológusok figyelmeztetnek, hogy vasárnap délután és az esti órákban is viharokra kell számítanunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában