Románia

2022.07.12. 12:39

Cîmpeanu: Közvitára kerülnek a Képzett Románia projektbe foglalt elképzeléseket tartalmazó törvénytervezetek

Forrás: gov.ro

Agerpres

Átültették törvénytervezetbe a Képzett Románia elnevezésű hosszú távú oktatási projektbe foglalt elveket, a jogszabályjavaslatokat szerdán bocsátják közvitára - jelentette be kedden a tanügyminiszter.

Sorin Cîmpeanu sajtótájékoztatóján rámutatott, két törvénytervezet készült, az egyik a közoktatást, a másik a felsőoktatást érintő elképzeléseket tartalmazza. A törvényjavaslatokat a minisztérium dolgozta ki az illetékes szakigazgatóságokkal való egyeztetést követően, és szerdától 35 napon át, augusztus 17-éig lesznek közvitán. A tárcavezető emlékeztetett, hogy a Képzett Románia projektet több mint 10 ezer személy véleményének, javaslatainak figyelembe vételével dolgozták ki.

Cîmpeanu hangsúlyozta, a reformcsomagot a kormány és a parlament is felvállalta már azáltal, hogy belefoglalták az országos helyreállítási tervbe (PNRR), az erre fordítható finanszírozás a helyreállítási alapból Románia által lehívható teljes összeg 12 százalékát teszi ki.

A közvita lezárultát követően az újonnan érkező javaslatokat is belefoglalják a tervezetekbe, ezeket jóváhagyja a kormány, majd szeptember 1-je után elküldik a parlamentnek is elfogadásra. Az új törvények a Hivatalos Közlönyben való megjelenésüktől számított 30 nap után lépnek érvénybe. Ezután nyolc hónap áll majd rendelkezésre a kapcsolódó kormányhatározatok és miniszteri rendeletek kidolgozására - ismertette az eljárást a miniszter. Sorin Cîmpeanu hozzátette, a tervek szerint 2023 szeptemberétől alkalmazandó új előírások nem "kozmetikázzák" az oktatási rendszert, hanem alapjaiban megreformálják azt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában