Közlekedés

2022.07.08. 16:52

Átadták a forgalomnak Szatmárnémeti elkerülő útját

Átadták a forgalomnak pénteken Szatmárnémeti körgyűrűjének csaknem 20 kilométeres szakaszát, amely a várost nyugat felől elkerülve teremt gyorsforgalmi összeköttetést a halmi (DN19) országút, a Pete-Csengersima határátkelőhöz vezető (DN19A) út, a nagykárolyi (DN19) országút és a Kolozsvár felé vezető E81-es főút között.

Forrás: Kelemen Hunor/Facebook

Fotó: Gönczy Tamás

MTI

Az avatóünnepségen Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke rámutatott: a most felavatott elkerülő út tehermentesíti Szatmárnémeti forgalmát, és az ipari parknak is biztosítja a közúti infrastruktúrát. "A kormány tagjaként az RMDSZ támogat minden olyan közberuházást, amely a helyi közösségeket szolgálja, az ott élő emberek életkörülményeit javítja. Azon dolgozunk, hogy a közúti és vasúti infrastruktúrát fejlesszük, hogy ezzel beruházókat vonzzunk Románia minden térségébe, és munkahelyeket teremtsünk" - idézte Kelemen Hunort az RMDSZ hírlevele.

Lucian Bode belügyminiszter - aki korábban a közlekedési tárcát vezette - rámutatott: az elkerülő útnak a nemzetközi forgalom terén is nagy jelentősége van, az új út ugyanis annak a megépítendő gyorsforgalmi útnak a része, amely majd Óvárnál lépi át a határt Magyarország felé, tehermentesítve a Pete-Csengersima határátkelőt, összeköttetést teremtve az európai autópálya-hálózattal. Az Agerpres hírügynökség által idézett miniszter szerint a jelenlegi geopolitikai helyzetben kiemelten fontos a közúti infrastruktúra fejlesztése és egy újabb magyar-román határátkelő megnyitása az ország északi részén, ez ugyanis az Ukrajnába és Moldovába irányuló forgalom számára is közlekedési, áruszállítási alternatívát jelent.

Kereskényi Gábor, a partiumi város RMDSZ-es polgármestere a szatmáriakat szolgáló hasznos beruházásnak nevezte az elkerülő utat, hozzátéve: készül a Strand utcai harmadik Szamos-híd is, ami az utóbbi 32 év legfontosabb szatmárnémeti beruházása. 

Az elkerülő úton két forgalmi csomópont található, valamint egy 650 méter hosszú híd a Szamos fölött. A beruházás teljes értéke több mint 409 millió lej, amelynek 85 százalékát európai uniós forrásokból finanszírozták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában