Románia

2022.06.28. 18:27

Sorin Cîmpeanu: A jó eredményekhez a szülők erőfeszítése is hozzájárult

Forrás: gov.ro

Agerpres

Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter szerint az országos képességfelmérő vizsgán és az érettségin elért jó eredményekhez hozzájárultak azok a szülők is, akik korrepetálással készítették fel gyermekeiket. A miniszter kedden kijelentette, értékelni kell a szülők erőfeszítéseit, akik biztosítani szerették volna gyerekeik számára a megfelelő felkészülést.

"Ez azonban nem jelenti azt, hogy az iskola nem hibás azért, hogy elmulasztotta felkészíteni diákjait legalább egy 7-esre" - hangsúlyozta a tárcavezető.

Véleménye szerint az iskolának képes kell lennie legalább 7-esre felkészíteni a tanórákon minden egyes diákot úgy, hogy azok nem járnak magánórákra, és otthon sem tanulnak, csupán az iskolában szívják magukba a tudást. Mivel azonban sajnos az iskola nem biztosítja ezt a felkészítési szintet, a szülők sok esetben a korrepetálást választják, és véleménye szerint teljesen normális a világon bárhol, hogy a szülők gyermekük nevelésébe, versenyképességébe, jó tanulmányi eredményeibe akarjanak befektetni. Megemlítette még, hogy a korrepetálás sokkal kevésbé elterjedt falusi környezetben, mint városon.

Tanári pálya

A tanári pályának vonzónak kell lennie a felsőoktatás legjobb diplomásai számára, de ehhez reformra és motiváló fizetésre van szükség - jelentette ki Sorin Cîmpeanu.

A Digi FM-nek nyilatkozva a tárcavezető elmondta, javaslata szerint azoknak, akik pedagógusok szeretnének lenni, egyéves szakmai gyakorlatot kell majd teljesíteniük egyetemi éveik után, a végén pedig le kell majd tenniük egy tanári szakvizsgát. "Az egy éves szakmai gyakorlat után szükség van egy pedagógusi szakvizsgára, hogy sokkal jobban felkészült tanáraink legyenek. (...) A pedagógusi szakma reformra szorul" - fejtette ki.

Az egyéves szakmai gyakorlat idején tapasztalt, hozzáértő tanárok irányítanák a fiatal tanárokat, és a mentorálás fejében csökkentenék heti tanóráik számát, hogy legyen idejük megfelelően foglalkozni a gyakornokokkal. Hozzátette, az új oktatási törvény hatályba lépésével a kezdő tanárok fizetése is az országos átlagbér szintjére fog emelkedni, ezzel arányosan pedig nőni fog a többi tanügyi dolgozó fizetése is. Cîmpeanu nyomatékosította: oktatási miniszterként határozottan támogatja ezt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában