Felsőház

2022.06.29. 11:00

Florin Cîţu lemondott szenátusi elnöki tisztségéből

Fotó: Facebook/Florin Cîțu

Agerpres

Nicolae Ciucă kormányfő, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke szerdán bejelentette, hogy Florin Cîţu lemondott szenátusi elnöki tisztségéből.

A kormányfő szerint Alina Gorghiu veszi át ügyvivő jelleggel a felsőház vezetését.

"Figyelembe véve a PNL felelősségét a kormányzati és parlamenti tevékenységben, és a koherencia szükségességét a kormány szintjén, melynek okán a döntéseket a koalícióban hozott politikai határozatokkal teljes összhangban kell meghozni, megbeszélésekre és vitákra került sor, amelyek eredményeként a szenátus elnöke, Florin Cîţu bejelentette lemondását. A felsőház vezetését ügyvivő jelleggel Alina Gorghiu szenátor veszi át" - jelentette ki Ciucă a PNL szenátorainak ülése után.

"Nem akartam párttársaim egy részét abba a helyzetbe hozni, hogy a vezetőség ellen kelljen szavazniuk, emiatt úgy döntöttem, lemondok, hogy ne okozzak gondokat a Nemzeti Liberális Pártnak" - szögezte le Cîţu. Hozzátette, a "románoknak ártó" intézkedésekkel kapcsolatos nyilatkozatait rótták fel neki, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az általa bírált intézkedések mind a szociáldemokratáktól származtak. "Én úgy gondolom, hogy a Nemzeti Liberális Pártnak a vállalkozók, a magánszektor mellett kell állnia, és az ágazat ellen irányuló intézkedéseket mindig károsnak tartottam" - fejtette ki Cîţu.

Arra a kérdésre, hogy mit szándékozik tenni ezután, figyelembe véve, hogy kevesebb mint egy év alatt minden tisztségétől megfosztották - a kormányfői, a PNL-elnöki, a PNL 3. kerületi szervezetének elnöki és végül a szenátusi elnöki tisztségtől -, Cîţu azt mondta, hogy továbbra is politizálni fog, mert a tisztségek nem egy életre szólnak. Leszögezte, nem bánja a kijelentéseit, amelyek a lemondásához vezettek, mert ő a romániaiak érdekeit szem előtt tartva végzi dolgát politikusként, és mindig szembe fog szegülni az ellenük irányuló intézkedésekkel.

"Nem szabad képmutatóknak lennünk. A mostani infláció, a kamatok, a válság nem a semmiből jött. Úgy gondolom, hogy ha nem a PSD-vel társulunk a kormányban, amit én mindig elleneztem, az eredmények sokkal jobbak lettek volna. A Nemzeti Liberális Pártnak vannak megoldásai" - nyomatékosította.

Arra a kérdésre, hogy véleménye szerint ez a fejlemény a politikai karrierje végét jelenti, Cîţu nyomatékosította, hogy ő szenátor, aki szavazati joggal bír a parlamentben, és a politika nem csupán tisztségekről szól. Florin Cîţu kifejtette még, hogy szerinte a PSD-t haragította magára, ugyanakkor fontosnak tartotta megjegyezni, hogy ugyanarra a dallamra távozik a tisztségből, amelyikre érkezett, a Don't Stop Me Now című daléra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában