Románia

2022.05.05. 14:01

Stelian Ion szerint Bogdan Licu alkotmánybírói kinevezése akár az EJEB elé is kerülhet

Forrás: gov.ro

Agerpres

Stelian Ion, az USR parlamenti képviselője csütörtökön kijelentette, hogy amennyiben a Bogdan Licu alkotmánybírói kinevezése megtámadásának hazai lehetőségei kimerülnek, akár az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elé is kerülhet az ügy. "A doktori disszertációjának elkészítésekor egyértelműen másolt, ez jól látszik. A szövegrészeket, amelyeket szégyentelenül lemásolt, szintén iktattuk az alkotmánybírósághoz benyújtott dossziéhoz" - mondta a volt igazságügyi miniszter az RFI-nek nyilatkozva.

Stelian Ion szerint egy ilyen üggyel az EJEB-hez is lehet fordulni, ha a hazai jogorvoslati lehetőségek kimerülnek. Az európai intézményhez már nyújtottak be kereseteket a jogi kritériumok tiszteletben tartása nélkül történt kinevezésekkel kapcsolatban - magyarázta.

Az USR szerdán megtámadta az alkotmánybíróságon a Bogdan Licu alkotmánybírói kinevezéséről szóló képviselőházi határozatot. A keresetben eljárásbeli rendellenésségeket is felvetettek, mivel a jogi bizottságban tartott meghallgatások során nem szavaztak külön minden jelöltről. Esetében nem tartották be az alkotmánybírók kinevezésére vonatkozó jogi kritériumokat sem, mivel Licu a jelöltdossziéhoz nem csatolta a jogi tanulmányait igazoló oklevelet - emlékeztetett Stelian Ion.

A volt igazságügyi miniszter szerint Licu nem tesz eleget a magas szakmai kompetenciát követelő kritériumnak sem, mivel amellett, hogy nagyon gyenge jegyeket szerzett az érettségin, "obskúrus hátterű egyetemen" szerzett jogi diplomát, és a záróvizsgán is gyenge eredményeket ért el. A képviselőház kedden Bogdan Licu legfőbbügyész-helyettest választotta az alkotmánybíróság egyik megüresedő helyére. A Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltje 208 támogató és 93 ellenszavazatot kapott a titkos szavazáson. Az USR jelöltje, Cristian Danileţ 59 támogató és 242 ellenszavazatot, míg a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) jelöltje, Ioan Sabău-Pop 34 támogató és 267 ellenszavazatot kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában