Jó hír

2022.05.15. 11:44

Rafila: Az új koronavírus idénybetegségé válik

Az új koronavírus a jövőben nem fog már komoly veszélyt jelenteni sem a lakosság, sem az egészségügyi ellátórendszer számára, hanem szezonális betegséggé változik, mondta Nagyváradon Alexandru Rafila egészségügyi miniszter.

Fotó: Alexandru Nițescu

Fotó:

Pap István

Az egészségügyi tárca vezetőjét a nagyváradi megyei kórház új laboratóriumának szombati átadása utáni sajtótájékoztatón kérdeztük arról, hogy mire számíthatunk a jövőben a koronavírus-járvány tekintetében, megnyugodhatunk, vagy újabb fertőzési hullámok következnek? Alexandru Rafila véleménye szerint lesznek még újabb megbetegedések, akár kisebb járványhullám is elképzelhető, de ennek már nem lesz komoly hatása a közegészségre, illetve az egészségügyi rendszer ellátóképességére. „Ez nem azt jelenti, hogy egyes övezetekben vagy egyes helyi közösségekben, főleg ott, ahol a lakosság nagy része nincs beoltva, ne lennének a jövőben is kockázatok, viszont az új koronavírus lassan-lassan szezonális légúti fertőzéses megbetegedéssé válik” – fogalmazott. Hozzátette, hogy az Egészségügyi Világszervezet adatai azt mutatják, hogy az európai térségben legalábbis ciklikussá válik ez a fertőzés, és a meleg időszakban lényegesen csökken a megbetegedések száma. Kifejtette, hogy egy esetleges új fertőzési hullám nem fog gondot okozni az egészségügyi rendszernek, mert kiépült a járóbetegrendelő-hálózat, aminek köszönhetően elkerülhetővé válik a kórházak túlterhelése. „Mert nem az a megoldás, hogy a pácienseket a kórházakba szállítsuk, hanem, hogy a járóbeteg-rendelőkben vizsgáljuk és kezeljük őket, mert máskülönben nem teszünk mást, mint eltömítjük az egészségügyi ellátást, amikor más problémákkal küszködő embereknek más jellegű orvosi ellátásra van szükségük” – hangsúlyozta. A miniszter összefüggésbe hozta a kórházak túlterheltségét és a magas elhalálozási adatokat, ugyanis mint kifejtette, tavaly rekordot döntött az elhalálozások száma Romániában, csak a járvány negyedik hullámában 25 ezer ember halt meg a fertőzésben, illetve az általános elhalálozási adatok összességében 100 ezerrel meghaladták a születések számát. Hozzátette, hogy egész Európában a negatív népszaporulat az általános trend, ami alól Románia sem kivétel. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában