Killnet

2022.05.03. 11:11

Megtalálták azt a személyt, aki segített a román weboldalak elleni kibertámadásokban

Illusztráció

Agerpres

Nagy-Britanniában élő román állampolgárt gyanúsítanak a hatóságok azzal, hogy segített a román közintézmények elleni hackertámadásokat magára vállaló Killnet csoportnak. Lucian Bode belügyminiszter kedden bejelentette, hogy azonosítottak egy Nagy-Britanniában élő román állampolgárt, aki a jelek szerint oroszról románra fordította a kiberbűnözői csoport által népszerűsített anyagokat, és tanácsokat is adott nekik arra vonatkozóan, hogy mely román intézmények weboldala ellen intézzenek támadást.

Korábban a román országos rendőrség is közölte az AGERPRES hírügynökséggel, hogy a brit hatóságok házkutatást tartottak egy román állampolgárnál, akiről gyanítható, hogy segítette az orosz Killnet hackercsoportot. A gyanúsított kihallgatása folyamatban van.

Április 29-étől kezdve DDoS típusú (elosztott szolgáltatásmegtagadással járó) támadások érték több romániai közintézmény és szervezet honlapját. Az Országos Kiberbiztonsági Igazgatóság (DNSC) közölte, hogy a támadásokat az orosz Killnet hackercsoport vállalta magára, és azzal indokolta, hogy a román állam Ukrajnát támogatja az Oroszországgal való katonai konfliktusban. Az ügyben a brit National Crime Agency nyomozóiroda kezdett kivizsgálásba a román rendőrség informatikai bűnözéssel foglalkozó igazgatóságának segítségével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában