Ítélet

2022.05.13. 13:51

Letöltendő börtönbüntetésre ítélték Sorin Oprescu volt bukaresti polgármestert

Agerpres

Frissítés! Börtönbe vitték pénteken a rendőrök Sorin Oprescu volt fővárosi polgármester egykori sofőrjét, a szabadságvesztésre ítélt Cristian Stancát. Cristian Stancát pénteken jogerősen 7 év és 2 hónap szabadságvesztésre ítélték bűnszervezet létrehozása és vesztegetés elfogadásában való bűnrészesség miatt. Ugyanabban az ügyben volt főnökét, Sorin Oprescu bukaresti polgármestert 10 év és 8 hónap börtönbüntetésre ítélték vesztegetés elfogadása, bűnszervezet létrehozása és hivatali visszaélés miatt. Az Oprescu-per elítéltjei közül további két személyt vittek börtönbe a pénteki nap folyamán. Ugyanakkor Sorin Oprescut és a temetők kezelésével foglalkozó igazgatóság volt vezetőjét, Bogdan Popát nem találta otthon a rendőrség, így elfogatóparancsot adtak ki ellenük.

Országosan körözik Romeo Albut, akit a Sorin Oprescu-ügyben jogerősen hat év szabadságvesztésre ítéltek - közölte az Ilfov megyei rendőrség. Romeo Albu nevére azt követően adtak ki országos elfogatóparancsot, hogy a börtönbe szállításával megbízott rendőrök nem találták sem a lakásán, sem az ismert tartózkodási helyein. A 43 éves Albu ugyanannak a pernek az egyik elítéltje, amelyben Sorin Oprescut, Bukarest volt polgármesterét korrupció miatt 10 évre és 8 hónapra ítélték.
 

*

Korrupció miatt 10 év és 8 hónap szabadságvesztésre ítélte pénteken a bukaresti táblabíróság Sorin Oprescu volt fővárosi polgármestert. Az ítélet jogerős. Az egykori elöljáró ellen 2015-ben emelt vádat a korrupcióellenes ügyészség (DNA). A vádhatóság szerint 2015 szeptemberében Oprescu ciolpani-i otthonában különféle korrupciós ügyletekből származó mintegy 25.000 eurót vett át beosztottjától, az akkor a temetők kezelésével foglalkozó igazgatóságot vezető Bogdan Popától.
2019-ben vesztegetés elfogadása, bűnszervezet létrehozása és hivatali visszaélés miatt alapfokon 5 év és 4 hónap börtönre ítélte a bukaresti törvényszék, a táblabíróság azonban súlyosbította a büntetést, a pénteken kimondott jogerős ítélet 10 év és 8 hónap szabadságvesztésről szól. Ugyanakkor elrendelték 25 ezer euró, 102.400 lej és további 9500 euró elkobzását a vádlottól.
Az ítélet rendelkezik továbbá egy Herăstrău utcai ingatlan elkobzásáról is, amelyet barátnője, Adriana-Elena Nicán keresztül vásárolt meg Sorin Oprescu. A volt polgármesternek ezenkívül 50 ezer lej perköltséget is kell fizetnie az államnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában