Románia

2022.05.03. 11:05

Ismét elhalasztották a jogerős ítélet kihirdetését a Colectiv-perben

Forrás: bursa.ro

Agerpres

Május 12-ére halasztotta az ítélethirdetést kedden a bukaresti ítélőtábla a Colectiv-perben, amelyben a főváros negyedik kerületének volt polgármesterét, Cristian Popescu-Piedonét alapfokon 8 év és 6 hónap börtönböntetésre ítélték. A politikust hivatali visszaéléssel vádolják a Colectiv-klubban 2015 októberében történt tűzvész ügyében. A 64 halálos áldozattal és 150-nél is több sérülttel járó tragédia miatt a szórakozóhely három tulajdonosát egyenként 11 év és 8 hónap börtönbüntetésre ítélték.

A bűnvádi per tavaly december végén ért véget, azóta a bíróság többször is elhalasztotta a jogerős ítélet kihirdetését. A múlt év végi utolsó tárgyaláson a vádlottak ügyvédjei az alapfokú ítélet enyhítését kérték, arra hivatkozva, hogy védenceiket nem kellett volna bíróság elé állítani. Az ügyészek ezzel szemben a törvény által előírt maximális büntetés kiszabását kérték a vádlottakra. Érveik szerint az állam intézményeit átszövő korrupció miatt "egy egész temetőnyi" ember égett halálra.

A Bukaresti Törvényszék a 2019. december 16-án a helyiséget lángra lobbantó tűzijátékot rendező pirotechnikai cég tulajdonosát alapfokon 12 év 8 hónap, két tűzszerészt 9 év és 8 hónap, illetve tíz év, a szórakozóhely tűzrendészeti alkalmasságának ellenőrzését elmulasztó katasztrófavédelmi felügyelőség két alkalmazottját pedig 9 év és két hónap szabadságvesztésre ítélte. A büntetőperben 140 magánszemély, 11 kórház és öt további közintézmény polgári jogi igénnyel lépett fel a vádlottak ellen, akikre 50 millió euróra rúgó kártérítési kötelezettséget szabott ki a törvényszék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában