Politika

2022.05.26. 21:43

Hajdú Gábor: az RMDSZ aggodalommal követi a Moldovai Köztársaságban és a többi szomszédos államban történteket

Forrás: OSCE/Mikhail Evstafiev

Agerpres

Hamarosan az EBESZ parlamenti közgyűlése elé terjesztik azt a határozattervezetet, amelynek kidolgozásában az RMDSZ társkezdeményezőként vett részt, és az Orosz Föderáció Ukrajna elleni támadó háborúját, valamint biztonsági fenyegetéseit taglalja az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet térségében - mutatott rá csütörtökön Hajdú Gábor, az RMDSZ Hargita megyei parlamenti képviselője.

Az EBESZ parlamenti közgyűlésének RMDSZ-es tagja azt követően beszélt erről, hogy aláírta azt a határozattervezetet, amelyet az amerikai egyesült államokbeli Roger Wicker szenátorral közösen kezdeményeztek.

A határozattervezet egyértelműen kimondja és fenyegetésként határozza meg az Orosz Föderáció által elkövetett jogsértéseket, amelyek nemcsak Ukrajna, de a többi szomszédos állam egységét, szuverenitását és területi integritását, illetve valamennyi EBESZ-állam biztonságát is veszélyeztetik.

Hajdú Gábor, az RMDSZ parlamenti képviselője kijelentette: a három hónapja tartó háború egyértelműen rámutatott arra, hogy az olyan szervezetek, mint az EBESZ hatékonyabb fellépést kell tanúsítsanak és szigorúbb intézkedéseket foganatosítsanak az agresszor elítélése, illetve a polgári lakosság védelmének a szavatolása érdekében.

"Az Oroszország által elkövetett jogsértések nemcsak Ukrajna területére korlátozódnak, a szomszédos államokat is veszélyeztetik. Az RMDSZ aggodalommal követi a Moldovai Köztársaságban és a többi szomszédos tagállamban történteket. Meggyőződésünk, hogy egyetlen állam sem tarthat igényt más állam területeire, még akkor sem, ha különleges beavatkozásnak minősíti a területszerzési akciót. Az RMDSZ a saját lehetőségeihez mérten mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy Moldova és Ukrajna mielőbb csatlakozhasson az Európai Unióhoz, támogatjuk őket ezekben a törekvéseikben, és meggyőződésünk, hogy a jövő egy békés és sokszínű Unióban van, nem pedig egy háborús övezetben" - taglalta a szövetség képviselője.

A Hargita megyei törvényhozó rámutatott arra is, hogy a határozattervezetben felszólítják a konfliktusban részt vevő feleket, hogy ne korlátozzák a polgári lakosság biztonságos és háborítatlan átjutását Ukrajnán kívüli területekre, valamint könnyítsék meg az Ukrajnában maradt rászorulók humanitárius segítségnyújtáshoz való gyors, biztonságos és akadálytalan hozzáférését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában