Sajtószabadság

2022.05.03. 10:06

Ciucă: Sérthetetlen kell hogy maradjon az újságírók munkavégzéshez való joga

Forrás: gov.ro

Agerpres

A közvélemény kiegyensúlyozott tájékoztatásának fontosságára hívta fel a figyelmet a sajtószabadság világnapja alkalmából Nicolae Ciucă miniszterelnök. Ciucă keddi üzenetében azt írja, a sajtószabadság világnapjának az a célja, hogy a figyelem középpontjába állítsa a média szerepét a közvélemény helyes tájékoztatásában és a félretájékoztatás visszaszorításában, főleg azóta, amióta a sajtó világát is meghatározza a digitális technológiák fejlődése.

"A média szabadsága és pluralizmusa jelenti a garanciát a véleménynyilvánítás szabadságára és az információhoz való szabad hozzáférésre, amelyek egy konszolidált demokráciában és egy működő jogállamiságban minden polgár alapvető jogai" - szögezi le a kormányfő, hozzátéve, hogy nem létezik demokrácia sajtószabadság nélkül, és sérthetetlen kell hogy maradjon az újságírók munkavégzéshez való joga. "Az egész kormánycsapattal együtt teljes mértékben támogatom a sajtószabadságot, a véleménynyilvánítás jogát és az állampolgárok jogát a korrekt tájékoztatáshoz" - olvasható az üzenetben.

Ciucă hangsúlyozza, kormánya határozottan elítél minden arra irányuló kísérletet, hogy elbátortalanítsanak egy újságírót vagy szerkesztőséget a szabad véleménynyilvánítás gyakorlásától. Kifejti, "minden tisztelete" azoké az újságíróké, akik szakértelemmel, objektíven és felelősségteljesen végzik munkájukat, és sok esetben életüket kockáztatva tájékoztatnak a konfliktuszónákból. A miniszterelnök hozzáteszi, a helyes tájékoztatás kiemelt jelentőséget kap olyan válságok esetén, mint a világjárvány vagy a háború, amikor a sajtónak még inkább megnő a szerepe és a felelőssége abban, hogy a korrekt információk eljussanak a széles közönséghez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában