Románia

2022.05.30. 15:24

Cîmpeanu: Sokszor az iskolában biztosított ételnek köszönhetően dönt a szülő a gyerek iskoláztatása mellett

Forrás: gov.ro

Agerpres

Az iskolában biztosított étel késztetheti bizonyos esetekben a szülőket arra, hogy iskolába küldjék a gyermeküket - jelentette ki Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter hétfőn.

Cîmpeanu részt vett egy konferencián, amelyen a World Vision szervezet bemutatott egy tanulmányt, miszerint a falun élő gyerekek egytizede nem jár semmiféle tanintézetbe, és tízből két gyermek nem kap elég ételt.

A miniszter ennek kapcsán kifejtette, sokszor - főleg faluhelyen - csak az iskolában biztosított ételnek köszönhetően dönt a szülő a gyerek iskoláztatása mellett.

Az Oktatási Közlöny (Monitorul Educaţiei) kiadvány által összegyűjtött adatok szerint Romániában 2020-ban 15,6 százalékos volt a korai iskolaelhagyás aránya, ami jóval magasabb az európai, 9,9 százalékos átlagnál. Szembetűnő a különbség falu és város között Romániában: 2020-ban a falun élő iskolások 23%-a hagyta ott a tanintézményt, míg városon csak 5 százalék. Európában alig van különbség vidéki és urbánus környezet között e tekintetben - tette hozzá a miniszter.

Azt is elmondta, hogy az általa vezetett minisztérium az iskolaelhagyás integrált megelőzését támogatja. Az e célt szolgáló programba egyelőre 1450 oktatási intézményt válogattak be, 80 százalékuk vidéki iskola.

A tárcavezető beszámolt arról, hogy az európai beruházások és projektek minisztériuma révén 212 millió eurós iskolai étkeztetési programra tettek javaslatot az Európai Bizottságnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában