Románia

2022.05.25. 13:39

Cîmpeanu: Idén nem lesznek változások a képességvizsgán és az érettségin

Forrás: gov.ro

Agerpres

A diákok szempontjából idén nem lesznek változások a képességvizsgán és az érettségin, két megyében azonban elindítanak egy kísérleti projektet a dolgozatok egy új módszerrel történő javításának tesztelésére - jelentette ki szerdán az oktatási miniszter.

Sorin Cîmpeanu egy bukaresti eseményen úgy nyilatkozott, az idei képességfelmérőn és érettségin részt vevő tanulók ugyanazzal a módszerrel vizsgáznak majd, mint az előző években, egy kísérleti projekt keretében azonban Dâmboviţa és Călăraşi megyében tesztelni fognak egy új javítási eljárást. Ennek lényege, hogy a leadott dolgozatokat a vizsgázó jelenlétében beszkennelik, és digitális formában küldik el a két javító tanárnak. "A dolgozatokat kiértékelő két személy nem fog tudni egymásról, nem tudnak eszmecserét folytatni, így a kiértékelés objektívebb lesz" - vélekedett a tárcavezető.

A miniszter szerint a módszer másik előnye, hogy nemcsak vizsgatárgyanként, hanem tételenként is lesz kimutatás az eredményekről. Ha ez a javítási eljárás eredményesnek bizonyul, az egész országra ki fogják terjeszteni - szögezte le. Sorin Cîmpeanu elmondta még, a tanulók 2023-tól számíthatnak változásokra a vizsgák esetében, amennyiben a tanügyi törvénynek a Művelt Románia projektben előírt módosításait addig közvitára bocsátják, elfogadja a parlament és megszületnek az alkalmazási szabályok is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!