Románia

2022.05.25. 15:21

Câciu: Április végén 0,5 százalékkal kisebb volt a költségvetési hiány, mint tavaly ilyenkor

Forrás: gov.ro

Agerpres

Április végén a bruttó hazai termék (GDP) 1,23 százalékát tette ki a költségvetési hiány, ami 0,5 százalékponttal kevesebb az egy évvel korábban jegyzettnél - közölte szerdán a pénzügyminiszter. Adrian Câciu a kormányülést követő sajtótájékoztatón elmondta, az április végén regisztrált 1,23 százalékos GDP-arányos deficit 0,5 százalékos, nominális értékben 4,2 milliárd lejes csökkenést jelent tavalyhoz mérten. A tárcavezető szerint az államháztartási hiány mérséklődése a bevételek éves viszonylatban 22 százalékos növekedésével, az adóbevételek 23 százalékos növekedésével, illetve a "költségvetési kiadások jobb, hatékonyabb kezelésével" magyarázható. 

A kiadások vagy a költségek növekedése lesz a fő szempont a hiteltörlesztési moratórium alkalmazásakor

A háztartási kiadások vagy a vállalati költségek növekedése lesz a fő szempont a hiteltörlesztési moratórium alkalmazásakor - nyilatkozta a pénzügyminiszter. Adrian Câciu leszögezte, a hiteltörlesztés elhalasztásának lehetősége magánszemélyek és cégek számára is adott lesz, de nem élhet vele mindenki. Míg a koronavírus-járvány alatt, 2020-ban bevezetett moratórium alkalmazásakor a bevételek csökkenése volt a fő szempont az intézkedés alkalmazásakor, ezúttal a háztartási kiadások vagy a vállalati költségek növekedése lesz a fő kritérium. Azok élhetnek a hiteltörlesztés elhalasztásának lehetőségével, akik esetében a kiadások vagy költségek 25 százalékkal nőttek az elmúlt évhez képest - szögezte le. Arra a kérdésre, hogy azoknak, akik halasztani akarják a törlesztést, bizonyítaniuk kell-e majd, hogy megnövekedtek a kiadásaik, a miniszter azt mondta, "az eljárás meglehetősen egyszerű lesz". A hiteltörlesztési moratóriumról szóló sürgősségi kormányrendelet tervezetét a Román Nemzeti Banknak is jóvá kell hagynia, amely egy módszertant is ki fog dolgozni - tette hozzá a tárcavezető.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában