Románia

2022.05.03. 14:35

Az USR megtámadja a Bogdan Licu alkotmánybírói kinevezéséről szóló határozatot

Forrás: gov.ro

Agerpres

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) megtámadja az alkotmánybíróságon a Bogdan Licu jelenlegi legfőbbügyész-helyettes alkotmánybírói kinevezéséről szóló határozatot, amint az megjelenik a Hivatalos Közlönyben - jelentette ki kedden Stelian Ion. "Ma a képviselőház az alkotmányos értékek közé emelte a szélhámosságot és a szellemi tulajdon ellopását" - nyilatkozta az USR-képviselő, miután az alsóház Bogdan Licut választotta alkotmánybírónak Valer Dorneanu helyére, akinek júniusban lejár a mandátuma.

Stelian Ion hangsúlyozta, bár az USR kiválóan képzett, számos tudományos munkát publikáló, az igazságügyben jelentős tapasztalattal rendelkező jelöltet nevesített az alkotmánybírói tisztségre Cristian Danileţ személyében, a képviselőház olyan személyt választott be a testületbe, aki amellett, hogy nagyon gyenge jegyeket szerzett az érettségin, "obskúrus hátterű egyetemen" szerzett jogi diplomát, és a záróvizsgán is gyenge eredményeket ért el.

"A képviselőház és a parlament ezzel azt az üzenetet közvetíti, hogy gyenge vagy megkérdőjelezhető képzettséggel is (...) minden esélyed megvan rá, hogy - kellő politikai támogatással - megválasszanak alkotmánybírónak" - fogalmazott. Hozzátette, Bogdan Licu doktori disszertációjában éppen Cristian Danileţ dolgozatából másolt le részleteket.

Az USR meg fogja támadni Licu kinevezését az alkotmánybíróságon, többek között hiányos jelentkezési iratcsomója, illetve a jogi bizottságbeli meghallgatások és a szavazás módja miatt - tette hozzá Stelian Ion. Kedden a képviselőház Bogdan Licu legfőbbügyész-helyettest választotta az alkotmánybíróság egyik megüresedő helyére. A Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltje 208 támogató és 93 ellenszavazatot kapott a titkos szavazáson. Az USR jelöltje, Cristian Danileţ 59 támogató és 242 ellenszavazatot, míg a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) jelöltje, Ioan Sabău-Pop 34 támogató és 267 ellenszavazatot kapott. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában