Románia

2022.04.05. 16:01

Törvénytervezet: az egészségbiztosító fizeti a betegszabadság első öt napjáért járó táppénzt

Illusztráció

Agerpres

 

Törvénytervezetet iktat kedden a parlamentben a Nemzeti Liberális Pártból kivált független jobboldali képviselők frakciója, amelynek értelmében nem a munkáltatóknak kell kifizetniük az alkalmazottjaiknak a betegszabadság első öt napjáért járó táppénzt, ez a kötelezettség az Országos Egészségbiztosítási Pénztárra (CNAS) hárul. A jogszabály-javaslat a társadalombiztosítási ellátásokat és betegszabadságokat szabályozó 2005/158-as kormányrendeletet két pontban módosítja. Az egyik módosítás szerint a betegszabadság első öt napjáért járó táppénzt az egészségbiztosító, és nem a munkáltató fizeti ki az alkalmazottnak.

 

A tervezet egyik kezdeményezője, Violeta Alexandru független képviselő szerint a hatályos törvény nem méltányos, mivel a munkáltató alkalmazottanként 2,25 százalékos egészségügyi szolgáltatási járulékot fizet, így havonta folyósít az államnak egy bizonyos összeget, amelyből a CNAS fedezni tudná a táppénzt. A második módosítás szerint az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak késedelmi kamatot kell fizetnie, ha nem teljesíti idejében elszámolási kötelezettségeit a járulékokat fizető munkáltatók felé."Jelenleg a betegszabadság elszámolása akár egy évet is késhet. Az állam viszont megköveteli a munkáltatóktól, hogy tisztességesen járjanak el, és minden járulékot időben fizessenek be" - magyarázta a független képviselő. A tervezet előírja, hogy a munkáltatók és a CNAS online kommunikáljanak egymással, az államnak pedig csökkentenie kell az intézmény válaszadási határidejét - szögezte le a volt munkaügyi miniszter. A törvénytervezetet a keddi nap iktatják a képviselőházban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában