Tervezet

2022.04.28. 14:52

Növelik a tantárgyversenyek díjazottjainak járó pénzjutalmak összegét

Illusztráció

Agerpres

A tantárgyversenyek országos szakaszán első díjat nyert vagy az oktatási minisztérium által elismert nemzetközi versenyeken díjazott tanulók akkor is felvételt nyernek a líceumi osztályba, ha nem vesznek részt az országos képességfelmérő vizsgán - többek között ezt írja elő egy közvitára bocsátott sürgősségi kormányrendelet tervezete. E szerint a tantárgyversenyeken vagy nemzetközi megmérettetéseken kiemelkedő teljesítményt nyújtott tanulók a nyolcadik osztály elvégzése után az adott tantárgyversenynek/nemzetközi versenynek megfelelő szakra iratkozhatnak be képességfelmérő vizsga nélkül.

A tervezet értelmében ugyanakkor növelik a tantárgyversenyek díjazottjainak járó pénzjutalmak összegét. A tantárgyversenyek országos szakaszán első helyezést elérő tanulók 1000 lejes, a második helyezettek 700 lejes, a harmadik helyezettek 500 lejes pénzdíjban részesülnének, a dicséretért pedig 300 lej járna a tervezet szerint. A sürgősségi kormányrendelet tervezete előírja továbbá, hogy a magániskolák tanulói is kaphatnak teljesítmény-ösztöndíjat.

Továbbá arról is rendelkezik a javaslat, hogy az ukrajnai tanulók a következő két tanévben az országos képességfelmérő vizsgán való részvétel nélkül is beiratkozhatnak a kilencedik osztályba, a meghirdetett osztálylétszámon felül. A tervezet ugyanakkor megteremti a jogi keretet arra, hogy a felsőoktatási intézmények bizonyos tevékenységeket online is megtarthassanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában