Románia

2022.04.27. 09:33

Munkalátogatást tett Kijevbe Nicolae Ciucă miniszterelnök

Forrás: Facebook

Agerpres

Munkalátogatást tett kedden Kijevbe a román miniszterelnök. Nicolae Ciucát Marcel Ciolacu képviselőházi elnök és Bogdan Aurescu külügyminiszter kísérte el - tájékoztatott a kabinet. A közlemény értelmében a kormányfőt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fogadta, majd megbeszélést folytatott Denisz Smihal miniszterelnökkel, illetve az ukrán parlament elnökével, Ruszlan Sztefancsukkal is.

A romániai delegáció felkereste a Kijev szomszédságában fekvő Borodjanka és Irpiny településeket is, amelyeket súlyosan érintett Oroszország Ukrajna ellen indított törvénytelen és indokolatlan agressziója - áll a közleményben. E szerint a román miniszterelnök a leghatározottabban elítélte az orosz inváziót, ugyanakkor biztosította tárgyalópartnereit arról, hogy Románia támogatja egy nemzetközi kivizsgálás lefolytatását a nemzetközi bűncselekményeket elkövetők felelősségre vonása érdekében.

Nicolae Ciucă ismét hangsúlyozta, hogy Románia támogatja Ukrajna szuverenitását és területi integritását, ugyanakkor ismertette a háború sújtotta ország, illetve az onnan érkező menekültek támogatására hozott intézkedéseket. Kiemelte, hogy a március 9-étől Suceaván működő humanitárius logisztika központ összesen 162 teherautóból álló 32 segélyszállítmány Ukrajnába juttatását szervezte meg.

A román kormányfő beszélt arról is, hogy április 5-étől kezdődően Románia ideiglenesen liberalizálta a közúti áruszállítást az ukrajnai fuvarozók számára, továbbá megkezdték egy széles nyomtávú vasúti vonal helyreállítását a galaci kikötőben, hogy megkönnyítsék az Ukrajnából és a Moldovai Köztársaságból érkező szerelvények hozzáférését és az áru átrakását. Tárgyaltak a konstancai kikötő áruforgalmi kapacitásának bővítéséről és a két ország közötti új határátkelőhelyek nyitásának lehetőségeiről is - tájékoztatott a kormány közleménye. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában