Európai Autógyártók Szövetsége

2022.04.20. 14:46

Európai viszonylatban Romániában nőttek a legnagyobb mértékben az újautó-eladások

Illusztráció

Agerpres

A márciusi immáron zsinórban a kilencedik hónap volt, amikor csökkent a forgalomba helyezett új személygépkocsik száma Európában; Románia azon kevés országok közé tartozik, amely növekedést könyvelhetett el a tavalyi harmadik hónaphoz képest - közölte szerdán az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA). A statisztikai adatokat az Európai Unió tagállamaiból, Nagy-Britanniából, valamint az Európai Szabadkereskedelmi Társuláshoz tartozó négy országból (Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc) gyűjtötték be.

Ezek szerint 2022 márciusában 1,127 millió autót helyeztek forgalomba Európában, míg egy évvel korábban 1,387 milliót (18,8 százalékos visszaesés). Az EU négy legnagyobb piaca (Németország, Franciaország, Spanyolország és Olaszország) egyaránt két számjegyű csökkenést könyvelt el. A visszaesés Németországban volt a legkisebb, 17,5 százalékos, és Spanyolországban a legnagyobb, 30,2 százalékos. Ezzel szemben Romániában éves összevetésben 40,2 százalékkal több autót helyeztek forgalomba idén márciusban (11.025 darabot). Ennél nagyobb arányú növekedést csak Írországban jegyeztek (40,4 százalék). Az idei első negyedévben európai viszonylatban Románia regisztrálta a legjelentősebb növekedést újautó-eladások terén. Az országban 39,6 százalékkal 28.978-ra nőtt a forgalomba helyezett új autók száma, míg Európában 10,6 százalékkal 2,753 millióra csökkent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában