Románia

2022.04.12. 12:35

Caludiu Năsui: A bejelentett intézkedéscsomag csak a két párt "ügyeskedőinek" fog kedvezni

Forrás: gov.ro

Agerpres

 

"Szégyenletesnek" nevezte kedden a Facebook-oldalán a kormánykoalíció által elfogadott gazdasági és szociális intézkedéscsomagot Claudiu Năsui volt gazdasági miniszter, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) parlamenti képviselője. Az ellenzéki politikus szerint a hétfő este ismertett intézkedések csak a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) egyes "ügyeskedőinek" fog kedvezni.

 

Bejegyzésében kifejtette, hogy a kisjövedelműek támogatására szánt 50 eurós vásárlási utalványok nem jelentenek valós segítséget. "Két hónapra számított összeget jelentettek be, hogy nagyobbnak tűnjön. Valójában napi 4 lejről beszélünk. (...) Ez egy vicc. Ahelyett, hogy a gazdaságban fialtatná meg a pénzt, a román állam egymilliárd eurót fog elkölteni anélkül, hogy bárkit megsegítene vele" - fogalmazott a politikus. A volt gazdasági miniszter ugyanakkor azt tanácsolta a lakosságnak, hogy a következő időszakban ne vegyenek fel hitelt, még akkor sem, ha ez az állam garanciákkal ösztönzi.

 

"Válság idején, amikor a banki kamatlábak emelkednek, és a kilátások szerint a következő nagy pénzügyi válságig még jobban meg fognak emelkedni, az állam... garantálni fogja a banki hiteleket. (...) Azt tanácsolom, hogy az elkövetkező időszakban ne vegyenek fel hitelt, még akkor sem, ha az állam ösztönzi önöket erre a garanciák révén. Amikor a kamatlábak robbanásszerűen nőnek, és újabb recesszióra kell számítani, az ember nem veri adósságokba magát. Kimondhatatlanul ostoba dolog, hogy az állam a lakossági hitelfelvételt ösztönzi ebben az időszakban" - olvasható a képviselő bejegyzésében.

 

Năsui a vállalatoknak szánt támogatásokat is bírálta. "Ahelyett, hogy adócsökkentéssel segítené a magánszektor egészét, az állam egyesektől elvesz, másoknak pedig ad. Ne áltassák magukat, a közpénzek mindig önöktől származnak. Csakhogy egyesek kapnak belőle, mások pedig kifizetik" - vélekedik a volt tárcavezető. Claudiu Năsui azt is kifejtette, hogy a kormány nem "ostobaságból", hanem 'egy stratégiát követve' hozta meg ezeket az intézkedéseket, mert 'egy elszegényedett lakosság könnyebben manipulálható". "Ha valóban meg akarták volna segíteni a román állampolgárokat, akkor lecsökkentették volna a munka eszméletlen mértékű megadóztatását. De ők senkin nem akarnak segíteni, csak saját magukon" - állítja a volt gazdasági miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában