Csatlakozás

2022.04.14. 15:53

Aurescu: Románia határozottan támogatja Észak-Macedónia uniós csatlakozását

Forrás: gov.ro

Agerpres

Bogdan Aurescu csütörtökön Szkopjéban megerősítette, hogy Románia támogatja Észak-Macedónia uniós csatlakozását. Az észak-macedóniai hivatali kollégájával, Bujar Osmaninal tartott sajtótájékoztatóján a román külügyminiszter elmondta, hogy a balkáni ország "teljes mértékben" felkészült a csatlakozási tárgyalások elkezdésére. Szerint az ukrajnai háború kontextusában az EU bővítése minden eddiginél fontosabbá válik, mert a nyugat-balkáni régiónak stabilnak és biztonságosnak kell lennie.

Aurescu emlékeztetett arra, hogy a csatlakozási tárgyalások reformok végrehajtását is feltételezik, és Románia ebben is kész segítséget nyújtani Észak-Macedóniának. Az ukrajnai háborúról szólva a román külügyminiszter sürgette az orosz csapatok által elkövetett emberiesség elleni bűncselekmények nemzetközi kivizsgálását. Aurescu dicséretesnek nevezte Észak-Macedónia csatlakozását az Orosz Föderációval szembeni európai intézkedésekhez. Szerinte ez azt bizonyítja, hogy a nyugat-balkáni ország őszinte elkötelezettje az európai integrációnak.

A román külügyminiszter elmondta, a csütörtöki tárgyalásokon arra kérte hivatali kollégáját, hogy Észak-Macedónia is küldjön katonákat a Romániában megalakítandó NATO-harccsoportba. A találkozón a felek a gazdasági és ágazati együttműködés lehetőségeit is áttekintették, és a két ország kapcsolatait elmélyítő kétoldalú megállapodásokat írtak alá. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában