Románia

2022.04.05. 13:38

A belügyminisztérium elítél minden, a sajtó megfélemlítésére irányuló cselekedetet

Forrás: cursdeguvernare.ro

Agerpres

 

A belügyminisztérium elítél minden, a sajtó megfélemlítésére irányuló cselekedetet és támogatja a sajtószabadságot - szögezi le a szaktárca keddi közleményében. A belügyminisztérium az Emilia Şercan újságírónőt ért fenyegetésekkel kapcsolatos ügyben adott ki közleményt. "Szilárdan támogatjuk a sajtószabadságot és minden ember szólásszabadságát. Ugyanakkor elutasítunk minden, az újságírók megfélemlítésére irányuló cselekedetet, támogatjuk az újságírói függetlenséget" - szögezi le a belügyi tárca, reményét fejezi ki, hogy az illetékes szervek mielőbb fényt derítenek az esetleges bűncselekményekre.

 

Emilia Şercan egy Facebook-bejegyzésben azt írta, az állami szervek lejáratókampányt és megfélemlítési akciót indítottak ellene, miután január 18-án leleplezte, hogy a miniszterelnök plagizált doktori dolgozata megírásakor. Az újságíró állítása szerint a rendőrség kiszivárogtatott bizonyítékokat, amelyeket ő maga adott át nekik, amikor feljelentést tett egy őt ért fenyegetés ügyében, és amelyeket később kompromittáló anyagként próbálták meg felhasználni ellene. A bizonyítékok kiszivárogtatását február 18-án jelentette, de azóta sem hallgatták még ki az ügyben, és csaknem három hétig a feljelentése nyomán nyitott bűnvádi dosszié számát sem közölték vele.

 

A belügyminisztérium erre úgy reagált, hogy a rendőrségi nyomozók az ügyész irányítása alatt dolgoznak, a belügyminisztériumnak nincs beleszólása a rendőrségi nyomozók által lefolytatott büntetőjogi kivizsgálásokba. Hozzátette, az újságírónő tevékenysége serkentőleg hat az Alexandru-Ioan Cuza Rendőrakadémián megkezdődött reformfolyamatokra, és a belügyminisztérium mindig nyitott a sajtó érdeklődésére, mert a média tevékenysége "jó hatással van az intézményre".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában