Mezőgazdaság

2022.03.12. 14:27

Románia minden évben annyi napraforgómagot termel, ami a hazai olajfogyasztás tízszeresét fedezi

Fotó: SyhinStas

Agerpres

Románia a hazai fogyasztáshoz szükséges napraforgó-mennyiség tízszeresét termeli, és más élelmiszerből sincs hiány - jelentette ki a szombati kormányülés után Sorin Moise mezőgazdasági államtitkár. Szavait Dan Cărbunaru kormányszóvivő is megerősítette, arra kérve a lakosságot, hogy felelősségteljesen és takarékosan végezze a napi bevásárlást, mert az országnak nincsenek gondjai az élelmiszertartalékokkal.

"A mezőgazdasági minisztérium tájékoztat minden román állampolgárt, hogy elegendő olajkészlettel és az olaj előállításához szükséges nyersanyaggal rendelkezik. Románia minden évben annyi napraforgómagot termel, ami a hazai olajfogyasztás tízszeresét fedezi: tavaly például rekordtermésünk volt, 3.000.000 tonna, miközben a romániai lakosság évi fogyasztásához 200.000 tonna napraforgómagra van szükség" - mondta az államtitkár.

Sorin Moise kijelentette, a minisztérium naprakész nyilvántartása szerint minden élelmiszerkategóriából elegendő van a lakosság szükségleteinek kielégítésére. Románia mezőgazdasága képes minden szükséges élelmiszerhez elegendő nyersanyagot biztosítani - szögezte le az államtitkár.

Szintén a kormányülés után Dan Cărbunaru kormányszóvivő azt mondta, semmiféle gond nincs a lakosság élelmiszer-ellátásával. Ugyanakkor arra kért mindenkit, hogy 'felelősen és takarékosan' végezze a napi bevásárlást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában