Korlátozások vége

2022.03.08. 19:45

Rafila: továbbra is ajánlott a maszk viselete bizonyos helyeken

A koronavírus terjedésének megfékezése érdekében a járványügyi korlátozások kedd éjféli feloldása után is ajánlott a maszk viselete a tömegközlekedési eszközökön, az iskolákban és a kórházakban, valamint a zsúfolt és forgalmas kültéri helyeken - jelentette ki kedden az egészségügyi miniszter.

Agerpres

 

Sajtótájékoztatóján Alexandru Rafila elmondta, a kórházakban a pácienseknek és a hozzátartozóiknak, az oktatási intézményekben pedig a pedagógusoknak, a gyerekeknek és az egyetemi hallgatóknak is ajánlatos maszkot viselniük.

A miniszter azt ajánlotta a lakosságnak, hogy a forgalmas nyilvános helyeken, például piacokon, továbbra is viseljenek maszkot, és ha lehet, kerüljék a zsúfoltságot. Továbbra is ajánlatos szerinte az alapos kézmosás, a különböző fertőtlenítőszerek használata, a tömegközlekedési eszközök és a közintézmények rendszeres takarítása és fertőtlenítése.

Rafila arra kérte a koronavírus tüneteit mutató személyeket, hogy jelentkezzenek tesztelésre a háziorvosuknál, és ha az eredmény pozitív, akkor keressék fel a fertőzöttek ellátására létrehozott járóbeteg-központokat vagy forduljanak a kórházak sürgősségi ügyeletéhez.

A tárcavezető hangsúlyozta: ezeknek az ajánlásoknak a betartása hozzájárul ahhoz, hogy a tovább csökkenjen a fertőzöttek, az intenzív terápiás ellátásra szoruló betegek és az elhalálozások száma. "Ezeket az ajánlásokat legalább még egy ideig, a vírus közösségi terjedésének megszűnéséig, mindannyiunknak tiszteletben kellene tartanunk" - jelentette ki Rafila.

 

Folytatódik a tesztelés

Az egészségügyi miniszter keddi sajtótájékoztatóján leszögezte: a covid-tesztelés nem áll le az elkövetkező időszakban, és az állapotfelmérő járóbeteg-központokban is folytatódik a tevékenység.

"Nem szabad felfüggeszteni a teszteléseket, mivel a tesztelés része az intézkedéscsomagnak, amely lehetővé tette, hogy ellenőrzés alatt tartsuk a dolgokat, ne legyenek túlzsúfoltak a kórházak, és ne legyen annyi haláleset. A tesztelést folytatni kell. És az állapotfelmérő járóbeteg-központok továbbra is működni fognak, mert a célunk nem az, hogy az embereket kórházba utaljuk. A cél az, hogy képesek legyünk felmérni állapotukat, és ambuláns kezelést nyújtani nekik" - fejtette ki a tárcavezető.

Az elkövetkező időszakokban a kórházaknak a koronavírus-fertőzött páciensek mellett kezelniük kell a többi beteget is, de előbbiek számának csökkenésével minden intézmény visszatérhet eredeti tevékenységi profiljához.

A kormány döntése értelmében március 8-a után nem hosszabbítják meg a koronavírus-pandémia miatti veszélyhelyzetet, amely közel két évig, 2020. május 15-étől 2022. március 8-áig volt érvényben Romániában.

 

Fertőzés esetén

Ha egy osztály vagy óvodai csoport több tagja is megfertőződik a SARS-CoV-2 vírussal, a tanfelügyelőség a közegészségügyi igazgatósággal közösen az oktatás időszakos felfüggesztését rendelheti el - közölte az egészségügyi miniszter. Rafila elmagyarázta, ez a szabály minden fertőző betegség felbukkanása esetében érvényes, nem korlátozódik kimondottan a koronavírusos fertőzésekre.

Azt is leszögezte: ha fertőző betegség üti fel a fejét egy osztályban vagy csoportban, az indokolhatja a szóban forgó osztály vagy csoport tevékenységének időszakos felfüggesztését, de az egész iskoláét nem.

 

Átmeneti időszak

Az egyetemeknek átmeneti időszakra van szükségük ahhoz, hogy átálljanak az online tanításról a jelenléti oktatásra - jelentette ki Alexandru Rafila egészségügyi miniszter. A tárcavezető a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatóján beszélt erről, rámutatva, az átmeneti időszaknak nem kell elhúzódnia, de figyelembe véve az felsőoktatási intézmények sajátos helyzetét, mindenképpen szükség van erre a könnyítésre. Emlékeztetett arra, az egyetemi bentlakások némelyikében jelenleg ukrajnai menekülteket szállásoltak el.

Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter kedden közölte, hogy 2022. március 9-étől a felsőoktatási intézmények visszatérnek a jelenléti oktatáshoz. Ha azonban bizonyos körülmények nem teszik lehetővé az azonnali átállást (például a diákbentlakások állapota vagy az órarend-módosítás nehézkessége), akkor a felsőoktatási intézmény szenátusa egy átmeneti periódus beiktatásáról határozhat az egyetemi autonómia elve alapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában