Menekültek

2022.03.16. 22:31

Klaus Iohannis és Maia Sandu moldovai elnök közös sajtótájékoztatót tartott Kisinyovban

Forrás: Facebook

Agerpres

 

Románia a határait átlépő valamennyi ukrajnai menekültet befogadja, és ha szükséges, újabb humanitárius logisztikai központokat és táborokat nyit meg - jelentette ki szerdán Chişinăuban Klaus Iohannis.

A Maia Sandu moldovai elnökkel tartott találkozója utáni sajtótájékoztatón az államfő kifejtette: Románia kész befogadni azokat az ukrajnai menekülteket is, akiknek az elhelyezésére a Moldovai Köztársaságnak már nincs kapacitása.

"Szó sincs arról, hogy menedékkvótát vezessünk be. (...) A menekülteken segíteni kell. Akárhányan is jönnek, szívesen látjuk őket, és megkapják a megérdemelt segítséget és gondoskodást. Ez a legkevesebb, amit tehetünk az ukrajnaiakért ebben a számukra rendkívül nehéz helyzetben" - fogalmazott Iohannis.

"Ne értsenek félre. Senkit sem bátorítok arra, hogy elhagyja az otthonát és Romániába meneküljön. De aki veszélyben érzi magát a háború miatt, az jöjjön, mert szívesen látjuk" - jelentette ki az államfő.

 

***

 

A moldovai elnök szerdán Chişinăuban kijelentette, hogy országa számít Románia támogatására az uniós tagság elnyeréséhez.

A Klaus Iohannis államfővel tartott találkozója utáni sajtótájékoztatón Maia Sandu emlékeztetett arra, hogy a Moldovai Köztársaság március 4-én benyújtotta az EU-csatlakozási kérelmét. Ez a lépés szerinte bizonyítja országa elkötelezettségét az európai értékek mellett. Úgy vélekedett: a Moldovai Köztársaság európai integrációját célzó stratégiai partnerség alapján Chişinău számíthat Románia támogatására céljai elérésében.

Maia Sandu elmondta, országa Románia segítségét kéri ahhoz, hogy a moldovai termékek kijussanak az európai piacokra, miután a háború miatt az orosz, az ukrán és a fehérorosz piacok lezárultak előttük.

 

***

Klaus Iohannis a sajtótájékoztatón Románia támogatásáról biztosította a Moldovai Köztársaságot az uniós csatlakozási folyamatban. "Tapasztalatból tudjuk, memnnyire göröngyös az európai integráció útja. De minden út, bármilyen hosszú legyen is, az első lépéssel kezdődik. A Moldovai Köztársaság már megtette az első lépést a csatlakozási kérelem aláírásával és benyújtásával" - jelentette ki az államfő.

Iohannis őszintének nevezte a Moldovai Köztársaság jelenlegi vezetőinek európai elkötelezettségét. Meggyőződését fejezte ki, hogy a csatlakozási kérelem benyújtása után felgyorsulmak a Chişinău által vállalt reformok. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában