Románia

2022.03.29. 14:21

Háztartási utalványokban kaphatják munkadíjukat a háztartási szolgáltatók, bébiszitterek

Illusztráció

Agerpres

 

Döntő házként elfogadta kedden a képviselőház azt a törvénytervezetet, amely lehetővé teszi, hogy a háztartási szolgáltatók 15 lej értékű utalványokban kapják munkadíjukat. A munkatörvénykönyvet módosító tervezetet 257 törvényhozó támogatta, 13-an ellene szavaztak, 25 képviselő tartózkodott. Egy háztartási utalvány értéke 15 lej, ez az állami társadalombiztosítási költségvetés évenkénti elfogadásakor módosítható.

 

A háztartási szolgáltatás a jogszabály szerint alkalmi, szakképzettséget nem igénylő munka, amelyet a háztartási szolgáltató nyújt egy családnak vagy egyedülálló személynek. Ilyenek a takarítás, tisztítás, mosás, vasalás, varrás, főzés, személyi gondozás, etetés vagy egy arra szoruló személy felügyelete, illetve gyermekfelügyelet. A munkakapcsolatból nem profitálhat harmadik fél és nem történhet kereskedelmi célból.

 

A felek megállapodnak a munkaidő, a munkamennyiség és a munkadíj tekintetében, és a bért háztartási utalványokban fizeti ki a szolgáltatónak. A nagykorú háztartási szolgáltató nem dolgozhat többet naponta 12 óránál, a 16 és 18 év közötti pedig napi 6 óránál. A háztartási szolgáltató akkor válhat az állami társadalombiztosító rendszer biztosítottjává, hogyha havonta minimum 85 háztartási utalvány utáni járulékot fizet be. E hozzájárulás összege nem lehet kevesebb, mint a garantált bruttó minimálbér összegének 25 százaléka.

 

A tervezet eredeti változatától eltérően háztartási utalvánnyal fizethető ki a dadák, bébiszitterek munkája is. A törvény azt is előírja, hogy a munkaügyi minisztérium 2024. január elsejéig létrehozza a háztartási szolgáltatások elektronikus platformját, amely online és mobil alkalmazás révén is elérhető lesz. A tervezetet korábban már elfogadta a szenátus, a képviselőház kedden döntő fórumként szavazott róla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában