Románia

2022.03.21. 12:01

Hargita megye 16 településén volt szükség a tűzoltók közbelépésére vegetációtűz miatt

Illusztráció

Agerpres

 

Az elmúlt hétvégén 23 esetben volt szükség tűzoltói beavatkozásra vegetációtűz miatt Hargita megyében - számolt be hétfőn a megyei katasztrófavédelmi felügyelőség sajtóirodája. A vegetációtűz több mint 250 hektárt érintett a megye 16 településének - Székelyudvarhely, Gyergyósalamás, Gyergyóremete, Eszenyő, Csíkszereda, Vasláb, Maroshévíz, Gyergyóújfalu, Tekerőpatak, Gyergyóvárhegy, Lókod, Gyergyószentmiklós, Bikafalva, Homoródszentmárton, Gyergyóalfalu és Korond - térségében.

 

A tűz több mint 250 hektáron emésztette fel a száraz vegetációt, ezen kívül cserjésekre, bozótosokra és tűlevelű erdőkre is kiterjedt öthektárnyi területen. A legtöbb tűzesetet vasárnap jelentették, ekkor tizenkét tarlótűzhöz riasztották a katasztrófavédelmet. A legsúlyosabb eset Gyergyóalfaluban történt, ahol a száraz aljnövényzeten kívül egy szedres is leégett, összesen 100 hektáron. Hatvan tűzoltó nyolc tűzoltóautó segítségével, több mint három órán keresztül küzdött a lángokkal.

 

A tűzoltók felhívják a figyelmet, hogy a növényi szárazhulladék szabálytalan égetése 1000 és 2500 lej közötti bírságot von maga után. Ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy a szél a lángok gyors terjedését idézi elő, ami különösen veszélyes, ha a közelben emberlakta épületek vagy melléképületek vannak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában