Románia

2022.03.24. 10:07

FRISSÍTVE | Klaus Iohannis: A NATO jóváhagyta a romániai harccsoport létrehozását

Forrás: presidency.ro

Agerpres

 

Jóváhagyta a NATO a romániai harccsoport megalakítását - jelentette ki Klaus Iohannis államfő csütörtökön, az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének brüsszeli rendkívüli csúcstalálkozója előtt. "Van egy nagyon jó hírünk (...), a NATO már jóváhagyta a Romániába telepítendő harccsoport megalakítását" - fogalmazott az elnök. Iohannis emlékeztetett, hogy az állandó harccsoport francia parancsnokság alatt működik majd. "Most további tárgyalások következnek a NATO keretében arról, hogy mely államok küldenek még katonákat ebbe a harccsoportba" - magyarázta. A román elnök örvendetesnek nevezte, hogy ilyen rövid időn belül döntés született egy állandó harccsoport Romániába telepítéséről. Úgy véli, "ez egy jó kezdet", de annak tudatában, hogy Oroszország felől érkezik a fenyegetés, a NATO keleti szárnyának további megerősítésére van szükség. Klaus Iohannis az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) rendkívüli csúcstalálkozóján vesz részt Brüsszelben.

 

A keleti szárny megerősítése fegyveres erők telepítésével és modern felszereltségével történik

 

Klaus Iohannis államfő úgy nyilatkozott, hogy a keleti szárny megerősítése fegyveres erők telepítésével és modern felszereltségével érhető el. "A keleti szárny megerősítése fegyveres erők telepítésével történik. Egyszerű: fegyveres erők, megfelelő felszereltséggel. Ha az ukrajnai háborút nézzük, azt látjuk, hogy nagyon modern fegyverzetre van szükség, rakétaelhárításra és hasonlókra. A dolgok már nem olyan egyszerűek, manapság nem sokat lehet nyerni egy kamionnal és egy tankkal" - fogalmazott az elnök, hozzátéve, hogy a csúcstechnológiás fegyverek természetesen "meglehetősen drágák".

 

A vegyi fegyverek használata nem megengedett - jelentette ki Klaus Iohannis államfő, reményét fejezve ki, hogy az erről szóló nemzetközi egyezmények aláírói betartják kötelezettségvállalásukat. A román elnök rámutatott, a vegyi és biológiai fegyverek bevetését több nemzetközi egyezmény is tiltja, "így nem lehet abból kiindulni, hogy valaki használja ezeket". "Reméljük, hogy ezeknek a nemzetközi egyezményeknek az aláírói be is tartják mindazt, amiről döntés született" - fogalmazott.

 

Románia nincs veszélyben, a román állampolgároknak nem kell félniük

 

Klaus Iohannis megismételte az ukrajnai háború kapcsán, hogy Románia nincs veszélyben, a romániai lakosságnak nem kell félnie. "A román állampolgárok aggódnak a helyzet miatt, ezért tisztáznom kell, hogy egyetlen román állampolgárnak sincs mitől félnie. A valaha létezett legnagyobb és legerősebb védelmi szövetség részei vagyunk. Katonáink jól felkészültek. Tehát szívemre tett kézzel mondhatom, hogy Románia nincs veszélyben, a román állampolgárok biztonságban vannak haderőinknek és a NATO-nak köszönhetően" - jelentette ki az államfő. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában