Románia

2022.03.23. 17:10

Cătălin Drulă: Băsescu kérjen bocsánatot a román néptől

Forrás: gov.ro

Agerpres

 

Cătălin Drulă, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) ügyvivő elnöke szerint Traian Băsescunak bocsánatot kell kérnie a román néptől és le kell mondania európai parlamenti képviselői tisztségéről, miután a bukaresti legfelsőbb bíróság jogerős ítéletben mondta ki szerdán, hogy a volt államfő együttműködött a kommunista titkosszolgálattal, a Securitatéval. Drulă azt írta Facebook-bejegyzésében, Băsescunak két 'minimális' gesztust feltétlenül meg kell tennie, egyrészt kérjen bocsánatot a román néptől "azért, hogy annyi időn át hazudott nekünk", másrészt adja be lemondását az Európai Parlamentből.

Az USR ideiglenes elnöke szerint Románia "már éppen eleget szenvedett a szekusok miatt, sehol nem lenne szabad szekusok képviseljék az országunkat, és főleg nem európai szinten". A bukaresti legfelsőbb bíróság szerdán mondta ki jogerős ítéletben, hogy Traian Băsescu volt államfő együttműködött a kommunista titkosszolgálattal, a Securitatéval. A bíróság elutasította a volt elnök fellebbezését, és fenntartotta a fővárosi ítélőtábla 2019. szeptember 20-i elsőfokú ítéletét, amelyben az helyt adott a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) keresetének és megállapította, hogy Traian Băsescu volt államfő együttműködött a Securitatéval.

 

A CNSAS szerint Traian Băsescu volt államfő jelentett egyik tengerész kollégájáról a Securitate egy összekötőtisztjének. A bírósághoz benyújtott dokumentumok szerint Băsescu két darab, kézzel írt jelentést adott át az alezredesi rangú összekötőtisztnek. A volt elnök jelentései nyomán kollégája - a Securitate javaslatára - nem kapott megbízatást olyan hajókon, amelyek elhagyták az ország felségvizeit. Az ítélőtáblánál zajlott tárgyalásokon a volt elnök tagadta a vádakat, azt mondta, nem tudott róla, hogy fedőnevet kapott volna, állítása szerint jelentéseit Traian Băsescu kapitányként írta alá. "Nem tudtam, hogy a katonai kémelhárítás a Securitate. Azt gondoltam, hogy ez a védelmi minisztérium egyik szolgálata" - magyarázta. Hozzátette, a tengerészeti intézet diákjainak nem tiltották meg, hogy idegenekkel tárgyaljanak, nyaranta Mamaián gyakran találkoztak csehszlovák fiatalokkal. "Sosem fordult meg a fejünkben, hogy a cseh diákokkal való kapcsolataink nem lennének helyénvalóak. Nem bujkáltunk, mert senki sem tiltotta meg" - fogalmazott.

A legfelsőbb bíróság szerdai ítélete után egy Facebook-bejegyzésben Băsescu azt írta, nem áll szándékában kommentálni a döntést, az Emberi Jogok Európai Bíróságához készül fordulni az ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában