Románia

2022.03.09. 17:05

Alkotmánybíróság: alkotmányos a SIIJ megszüntetését előíró törvény

Illusztráció

Agerpres

 

Az alkotmánybíróság szerdán megalapozatlannak minősítette az igazságügyben elkövetett törvénytelenségeket kivizsgáló különleges ügyészség (SIIJ) megszüntetéséről szóló törvénnyel kapcsolatos óvásokat, és megállapította, hogy a jogszabály alkotmányos. Az taláros testület közleménye szerint az alkotmánybíróság egyhangúlag utasította el a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) 54 képviselőjének és 26 szenátorának alkotmányossági kifogását, és megállapította, hogy a SIIJ megszüntetését előíró törvény 3-6, 8-10. és 12. cikkének rendelkezései alkotmányosak a megfogalmazott kritikák tekintetében, amint az a teljes törvény is.

 

Az alkotmánybíróság szintén megalapozatlannak minősítette, és elutasította a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) 35 képviselője, illetve 5 AUR-os szenátor alkotmányossági kifogását is. A Mentsétek meg Romániát Szövetség a múlt héten alkotmányossági kifogást emelt az igazságügyben elkövetett törvénytelenségeket kivizsgáló különleges ügyészség felszámolásáról szóló törvény ellen.

 

Az alakulat közleményben kifejtette, a parlament által elfogadott törvényjavaslat "nem felszámolja a SIIJ-t, hanem újra feltalálja azt". Az USR szerint a Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter által beterjesztett tervezet nem tartja tiszteletben a törvény előtti egyenlőség elvét, ugyanis annak ellenére, hogy a korrupciós bűncselekmények kivizsgálása a korrupcióellenes ügyészség (DNA) hatáskörébe tartozik, a bírák és ügyészek korrupciós bűncselekményeinek kivizsgálását kijelölt ügyészekre bízza. Az ellenzéki párt szerint ez veszélyeztetné a bírák és ügyészek függetlenségét, a kijelölt ügyészek kinevezési eljárása ugyanis átláthatatlan, és nem mentes a politikai befolyástól. "A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács tagjai gyakorlatilag megválaszthatják, hogy ki vizsgálódjon az ügyükben" - érvelt beadványában az USR.

 

Az USR azt is kifogásolta, hogy gyorsított eljárásban fogadták el a tervezetet, nem várták meg a Velencei Bizottság véleményezését, és a közvitára bocsátásakor nem tartották be a 30 napos határidőt. A szenátus február 28-án döntő házként elfogadta a SIIJ felszámolásáról szóló tervezetet. Az igazságügyi minisztérium által kidolgozott és február 21-én a képviselőházban már jóváhagyott jogszabályjavaslat értelmében a SIIJ megszűnik, a hatáskörébe tartozó ügyek kivizsgálását a jelenlegi ügyészségek veszik át, a nyomozásokat csak az erre kijelölt ügyészek vezethetik Az AUR szintén alkotmányossági kifogást emelt a múlt héten a jogszabály ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában