Helytállás

2022.03.18. 14:18

A kormányfő szerint Románia tündöklően kezelte az ukrajnai menekülthullámot

A hatóságok, a polgárok és a civil szféra példaértékű együttműködése révén Románia kiválóan teljesített az ukrajnai menekülthullám kezelésében - jelentette ki egy pénteki bukaresti konferencián Nicolae Ciucă miniszterelnök.

Agerpres


Beszédében a kormányfő emlékeztetett arra, hogy az ukrajnai háború kirobbanásakor Romániának más államokhoz hasonlóan a világjárvánnyal, a pandémia gazdasági következményeivel és a globális energiaválsággal is meg kellett küzdenie.

Kifejtette, hogy míg 2015-ben a közel-keletről érkező migránsok fogadása megosztotta az Európai Uniót, az ukrajnai menekülthullám kezelésében egységesen és szolidárisan léptek fel az EU tagállamai. Kitért arra, hogy Romániában a helyhatóságok, a kormányzati intézmények, az egyházak, a civilszervezetek és az átlagemberek összefogva siettek az országukat elhagyni kényszerülő ukrajnaiak segítségére, gondoskodtak az ellátásukról és a szállításukról is.
 

"Románia mindenkin segített, és ezt a világ összes vezetője elismerte. Több találkozóm és telefonbeszélgetésem volt olyan országok kormányfőivel, amelyek kénytelenek voltak hazamenekíteni Ukrajnából az állampolgáraikat. Tévedés kockázata nélkül azt mondhatom, volt egy pillanat, amikor Románia tündökölt. És ettől a pillanattól kezdve azt hiszem, továbbra is meg kell mutatnunk, hogy képesek vagyunk tündökölni" - jelentette ki Nicolae Ciucă.

A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy Románia 3,4 millió eurós befektetéssel létrehozott Suceava mellett egy nemzetközi humanitárius logisztikai központot, ahonnan eljuttatják Ukrajnába a háború sújtotta országnak küldött nemzetközi segélyszállítmányokat. Hangsúlyozta azt is, hogy Románia továbbra is erőfeszítéseket fog tenni a menekültek megsegítéséért. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában