az AUR támadása

2022.02.09. 18:01

USR: Dominic Fritz szolidaritást vállal a romániai német közösséggel

Elítéli Dominic Fritz temesvári polgármester a Romániai Német Demokrata Fóruma tagja, Ovidiu Ganţ képviselő elleni "verbális agressziót", amit Ciprian Titi Stoica Temes megyei AUR-szenátor követett el szerdán a parlamentben - közölte a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) .

Agerpres

Elítéli Dominic Fritz temesvári polgármester a Romániai Német Demokrata Fóruma tagja, Ovidiu Ganţ képviselő elleni "verbális agressziót", amit Ciprian Titi Stoica Temes megyei AUR-szenátor követett el szerdán a parlamentben - közölte a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) .

Az USR Temes megyei szervezetének elnöki tisztségét is betöltő elöljáró közölte, szolidaritást vállal a romániai német közösséggel, amely az ország korszerűsítéséhez való jelentős hozzájárulása ellenére "az anarchista AUR agressziókampányának célpontjává vált". A közleményben emlékeztettek, hogy a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) képviselői George Simion társelnök vezetésével a temesvári városházát is "megostromolták", és hasonló szidalmakat szórtak a polgármesterre.

Dominic Fritz bejelentette, csatlakozik az USR ügyvivő elnöke, Cătălin Drulă kezdeményezéséhez, aki jelentette az esetet az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál. A temesvári elöljáró ugyanakkor felkérte a parlamenti pártok vezetőit, illetve a PNL és a PSD törvényhozóit, hogy ítéljék el ezt a fajta, "a politikai osztályt és a társadalmat is mérgező" diskurzust. "A hallgatás a bátorítás és a cinkosság egy formája" - nyomatékosította.

A német nemzeti kisebbség képviselője, Ovidiu Ganţ szerdán arról számolt be a sajtónak, hogy Ciprian Titi Stoica 'nácinak' nevezte őt. Emiatt felkérte a legfelsőbb ügyészséget, hogy vizsgálja ki az ügyet. "17 éve vagyok tagja a képviselőháznak, de soha nem engedtem meg magamnak a kollégáim sértegetését. Ma (szerda - szerk. megj.) reggel, a házszabályzat módosítását vitató ülésen Ciprian Titi Stoica képviselő nácinak nevezett. Még hozzá is tette, idézem: 'ez a történelmi igazság, nácik vagytok'' - mondta Ovidiu Ganţ. Ciprian Titi Stoica visszautasította Ovidiu Ganţ vádjait, azt állítva, hogy ő a bizottságban alkalmazott módszereket bélyegezte "nácinak", és ezt bizonyítani is tudja, mert "mindent lefilmeztek".

A szakbizottság szerda reggel vitatta meg a házszabály módosításáról szóló tervezetet, amelyet a PNL, a PSD, az RMDSZ és a nemzeti kisebbségek képviselőházi frakciója kezdeményezett, miután George Simion, az AUR társelnöke hétfőn a ház plénumában rárontott Virgil Popescu energiaügyi miniszterre, megragadta a karját, és többször az arcába kiabálta, hogy 'tolvaj vagy!'.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában