Románia

2022.02.09. 11:00

Tervezet: egy törvényhozó csak a saját frakciója számára kijelölt helyről közvetíthessen élőben

Csoma Botond

Forrás: RMDSZ/Serár Szabolcs

Agerpres

 

A képviselőház házszabályért felelős bizottsága elfogadta szerdán azt a javaslatot, hogy egy törvényhozó csak a saját frakciója számára kijelölt helyről közvetíthessen élőben. A házbizottsági üléseket továbbra is tilos lesz élőben közvetíteni az illetékes bizottság javaslata szerint. A képviselőház házszabályért felelős bizottsága szerdán tárgyalta azt a kezdeményezést, amelyet kedden nyújtott be a PNL, a PSD, az RMDSZ és a nemzeti kisebbségek képviselőházi frakciója a házszabály módosítására.

Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője elmagyarázta, hogy a bizottság által elfogadott változat értelmében minden törvényhozó csak a saját frakciója számára kijelölt helyről közvetíthet élőben. "Semmi bajunk az átláthatósággal, de egyes képviselők semmi mással nem foglalkoztak a plénumban, csak - ahelyett, hogy Románia valós gondjaira figyeltek volna - a kollégák orrába nyomták a telefont, ami meglehetősen zavaró volt. Így jutottunk ahhoz a megoldáshoz, hogy nem tiltjuk be az élő közvetítéseket, mindenki közvetíthet élőben a képviselőház plénumából, de azt a saját padjából tegye" - mondta Csoma Botond. A tervezetet szerdán vitatja meg a plénum.

 

A házbizottsági ülésekről továbbra is tilos lesz élőben közvetíteni a projekt szerint. A szabályszegőkre büntetés vár. "Az AUR vezetője törvényfelettinek képzeli magát. (...) Sajnos huligán stílusúak a megnyilvánulásai, de reméljük, hogy miután hatályba lépnek ezek a házszabály-módosítások, a helyzet jobbra fordul" - tette hozzá az RMDSZ-es frakcióvezető, George Simionra utalva.

 

A tervezet szerint az agresszíven viselkedő parlamenti képviselők az ülésvezető kérésére és a frakcióvezetők többségének jóváhagyásával kiutasíthatók a teremből. Ehhez akár a belügyi igazgatóság segítségét is kérhetik az ülés zavartalan menete érdekében - fűzte hozzá Csoma. Egy másik módosító javaslat megtiltaná a bannerek kifeszítését az ülésteremben, mert az zavarja a törvényhozók munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában